فرهنگ غذایی لبنان

نویسنده: تیم تحریریه گلها

مرداد 14, 1403

بدون پاسخ

فرهنگ غذایی لبنان

لبنان کشوری کوچک اما غنی به فرهنگی کهن در خاورمیانه است که شاعران بزرگی همچون خلیل جبران برای آن افتخار آفرینی کردند. نه تنها قدمت دیرینه و تاریخ باشکوه کشور لبنان، بلکه فرهنگ غذایی این کشور نیز زبان‌زد عاشقان غذاهای خاورمیانه است.

فرهنگ غذایی مردم لبنان سبکی خاص و منحصر به فرد دارد و اغلب غذاهای آن‌ها تشکیل شده از انواع میوه، سبزیجات، غلات کامل و گوشت‌های سبکی مانند گوشت ماهی می‌باشد. فرهنگ غذایی لبنان تقریباً شبیه به فرهنگ غذایی کشورهایی مانند ترکیه، سوریه و قبرس و… و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس می‌باشد.

اگر دوست دارید با محبوب‌ترین غذاها در فرهنگ غذایی لبنان آشنا شوید یا عادات و رسوم سفره غذای مردم این کشور را بشناسید، پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

۱۰ غذای خوشمزه و وسوسه برانگیز لبنانی

غذاهای لبنانی اغلب ترکیبی از سبزیجاتی مثل گوجه و خیار با سبزی خوردن تازه هستند که در کنار غلات کاملی مانند کینوا، حبوبات پخته شده مانند نخود و یا گوشت‌های سبک و دارای چربی مفید مانند گوشت ماهی سرو می‌شوند.

۱۰ تا از معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهایی که  در فرهنگ غذایی لبنان جایگاه ارزشمندی دارند عبارتند از:

1. بابا غنوش

بابا غنوش

بابا غنوش که به نام‌های بابا گانوش، بابا قنوش یا بابا غنوج یا به انگلیسی Baba Ganoush شناخته می‌شود، یک دیپ یا مزه ترکیبی از بادمجان کبابی به همراه سیر، ارده، ماست و … است. این دیپ خوشمزه بادمجان کبابی گاهاً با دانه‌های انار و قطراتی از روغن زیتون تزیین شده و ترکیبی بسیار لذیذ برای پیش غذا به شمار می‌رود.

طرز تهیه بابا غنوش با بادمجان کبابی به روش اصیل لبنانی را از اینجا بخوانید.

2. تبوله

تبوله

تبوله لبنانی یا Tabbouleh سالادی لبنانی متشکل از بلغور جو دو سر، گوجه فرنگی، پیاز و جعفری است. این سالاد با سس مخصوص شامل روغن زیتون، آب لیمو، نمک و فلفل سیاه سرو می‌شود. گاهی در مخلفات این سالاد خیار، کاهو و یا سبزی ریحون نیز به چشم می‌خورد.

با خواص بلغور جو دو سر بیشتر آشنا شوید.

3. مناقیش

مناقیش

مناقیش یک پیتزای لبنانی است که گیاهی و فاقد گوشت است. این پیتزای گیاهی که معمولاً برای پیش غذا یا غذای اصلی تهیه می‌شود، با روغن زیتون، آویشن، سماق و دانه‌های کنجد روی خمیر مخصوص پخته و سرو می‌شود.

4. حمص

حمص یا هوموس یک پیش غذای اصیل و لذیذ لبنانی است که به همراه سبزیجاتی مانند خیار، کرفس و هویج یا نان ترد پیتا سرو می‌شود. حمص با استفاده از نخود پخته، ارده، سیر تازه، نمک و فلفل سیاه، روغن زیتون و آبلیمو تهیه شده و با تزیین فلفل پاپریکا سرو می‌شود.

5. فتوش

سالاد فتوش

سالاد فتوش از دیگر سالادهای لبنانی شامل ترکیبات کاهو، نان پیتا، گوجه فرنگی، خیار، پیاز، لیموترش تازه، سیر و روغن زیتون است. همه سبزیجات درشت خرد می‌شوند و با سس روغن زیتون، آبلیمو و سیر رنده شده به همراه نمک و فلفل سیاه سرو خواهد شد.

6. شاورما

شاورما

شاورما لبنانی یک ساندویچ یا لقمه گوشتی است که با گوشت مرغ، فیله گوساله یا گوشت چرخ‌کرده تهیه می‌شود. این ساندویچ شبیه به ساندویچ کباب ترکی بوده و نوع پیچیدن، ترکیبات و سبزیجات به کار رفته در آن سبب مشهور شدن این لقمه لبنانی شده است.

7. فلافل

فلافل لبنانی

فلافل که در کشور خودمان به خصوص شهرهای جنوبی، طرفداران بسیار زیادی دارد، در لبنان هم طرفداران خاص خود را دارد. فلافل اصیل لبنانی تا حدودی شبیه به فلافل ایرانی است؛ با این تفاوت که سبزیجات معطری مانند گشنیز و جعفری نیز در ترکیبات آن وجود دارد.

بیشتر بخوانید: چطور با نخود ،فلافل خوزستانی درست کنیم؟

8. کُبه

کبه لبنانی

کُبه یا کیبِی (Kibbeh) از معروف‌ترین غذاهای لبنانی است که شکل ظاهری شبیه به فلافل دارد. ترکیبات کبه شامل:

بوده که همگی با هم ترکیب شده و به شکل گلوله گلوله در آمده و در روغن فراوان سرخ می‌شود.

ادویه نداری و نمیدونی چطور غذاهاتو مزه‌دار کنی؟ یه سر به فروشگاه گلها بزن تا چاشنی و ادویه مورد نیازت را با ارسال رایگان دریافت کنی!

9. باقلوا

باقلوا لبنانی

باقلوا لبنانی دسری بسیار خوشمزه و جدایی ناپذیر از سفره و فرهنگ غذایی مردم لبنان به شمار می‌رود. این شیرینی ترکیبی از خمیرهای نازک لایه لایه به همراه مغز آجیل و شهد شکر است که در فر پخته و طلایی می‌شود.

10. کنافه

کنافه لبنانی

کنافه که نه تنها در فرهنگ غذایی لبنان، بلکه در فرهنگ غذایی ترکیه نیز به چشم می‌خورد، نوعی شیرینی خوشمزه و شیرین است. کنافه ترکیب از رشته شعریه به همراه خامه یا پنیر موزارلا در میان آن است که به شهد شکر سرو شده و روی آن با پودر پسته تزیین و سرو می‌شود.

آداب و رسوم خاص در فرهنگ غذایی مردم لبنان

شاید جالب باشد که فرهنگ غذایی لبنان تاثیر گرفته از آداب و رسوم مختلف به دلیل غنی بودن تاریخ لبنان و همچنین تنوع جغرافیایی در این کشور است. جالب‌ترین آداب و رسومی که مردم لبنان بر سر سفره غذا دارند، به شرح زیر هستند:

1. سفره مفصل و خوش رنگ و لعاب

اگر به میز غذای لبنانی‌ها دقت کرده باشید، تنوع غذایی بالایی به چشمتان می‌خورد. لبنانی‌ها از پیش غذا گرفته تا غذای اصلی و دسر را روی یک میز می‌چینند تا میزی خوش رنگ و لعاب برای غذا خوردن داشته باشند.

2. مشترک غذا خوردن

این رسم کمی عجیب به نظر می‌رسد اما یک رسم قدیمی برای تقویت حس همبستگی و تقویت روابط دوستی است؛ به طوری که مردم بر سر یک میز می‌نشینند و همگی از یک ظرف غذای بزرگ روی میز غذا میل می‌کنند.

3. مهمان‌نوازی:

فرهنگ مهمان‌نوازی مردمان لبنان نیز مانند فرهنگ مهمان‌نوازی مردم ایران، از دیرباز در تار و پود این کشور دوست و همسایه است. به طوری که وقتی به خانه‌ای دعوت می‌شوید، میزبان سعی می‌کند با فراهم کردن غذاها لبنانی و تدارکات لاکچری، نهایت مهمان‌نوازی را به جا بیاورد.

4. تعارف کردن و احترام گذاشتن به یکدیگر:

تعارف کردن و اصرار بیشتر برای غذا خوردن مهمان از دیگر آداب و رسوم جالب فرهنگ غذایی لبنان است که شباهت زیادی به فرهنگ غذایی ترکیه و ایران دارد! تعارف کردن نشانه ادب و احترام و علاقه بالای میزبان به مهمان می‌باشد!

بیشتر بخوانید: آداب و رسوم جالب در فرهنگ غذایی مردمان ترکیه

5. زمان‌بندی خاص و دقیق:

یک رسمی که لبنانی‌ها بسیار به آن پایبند هستند و رعایت آن را از واجبات می‌دانند، سرو ناهار و شام در زمانی مشخص است. معمولاً در این کشور ناهار در ساعات ۲ تا ۴ بعد از ظهر و شام در ساعات پایانی شب، یعنی ۸ تا ۱۰ شب خورده می‌شود.

6. مهمانی گرفتن در مراسمات مذهبی:

دورهمی و مهمانی گرفتن در اعیاد و مراسمات مذهبی مانند عید فطر یا عید قربان در فرهنگ غذایی لبنان رواج داشته و معمولاً غذاهای خاصی برای آن‌ها تدارک دیده می‌شود.

7. سرو نوشیدنی‌های خاص:

قهوه لبنانی یکی از آن نوشیدنی‌های خاص با طعمی قوی است که عضو جدایی ناپذیر در فرهنگ غذایی لبنان شناخته می‌شود. علت خاص بودن طعم این قهوه، سرو کردن آن با هل است!

هل سبز؛ چاشنی خوش‌طعر و طعم کننده چای و قهوه‌ی عصر گاهی شما!

8. سرو انواع مزه و دیپ‌های سالم و مقوی:

مزه‌ها و دیپ‌ها وعده‌های غذایی هستند که معمولاً به همراه سبزیجاتی مانند هویج و کرفس یا نان پیتای ترد، قبل از غذای اصلی سرو می‌شوند. همانطور که قبل‌تر هم اشاره کردیم، بابا غنوش، حمص، تبوله و … از معروف‌ترین مزه و دیپ‌های لبنانی هستند.

9. تازه بودن مواد غذایی:

مردم لبنان بر تازه بودن مواد اولیه برای تهیه وعده‌های غذایی خود پایبند هستند؛ چرا که هرچه مواد اولیه تازه‌تر باشند، غذاها خوشمزه‌تر و باکیفیت‌تر خواهند شد.

10. سرو دسر بر سر سفره‌ها:

نه تنها نوشیدنی‌هایی مانند قهوه، بلکه دسرهایی مانند کنافه و باقلوا نیز به عنوان عضوی جدایی ناپذیر از میز مردمان لبنانی شناخته می‌شوند!

خلاصه کلام…

فرهنگ غذایی لبنان نیز مانند سایر کشورها خاورمیانه و کشورهای اروپایی مانند کانادا، نه تنها از غذاهای خوشمزه و خوش‌رنگ و لعاب تشکیل شده، بلکه عادات و رسوم جالبی مانند تعارف زدن یا سرو نوشیدنی قهوه و غذا خوردن در ساعات خاصی از روز را به خود اختصاص داده است. فرهنگ غذایی این کشور مانند تاریخ آن غنی، جالب و هیجان انگیز بوده و هر غذایی نشان‌گر ارزشمند بودن آداب و رسوم غذا خوردن و همچنین اهمیت تازه بودن مواد غذایی در این فرهنگ شمارده می‌شود.

مقالات مرتبط

طرز تهیه فلافل ساده خانگی با نخود

طرز تهیه فلافل

فلافل از آن دسته غذاهای خوشمزه و محبوب ساده و پرطرفدار در خاورمیانه، به ویژه ایران است که معمولا با

طرز تهیه سوپ مرغ

طرز تهیه سوپ مرغ

در آستانه نزدیکی به فصول سرد سال چه چیز بهتر از یک کاسه سوپ مرغ گرم و خوش طعم، می‌تواند

فرهنگ غذایی فرانسه

فرهنگ غذایی فرانسه

کشور فرانسه، مهد تمدن و قلب اروپا، کشوری پر از زیبایی و تاریخچه‌ای شگفت آور است. این کشور اروپایی تاریخ،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

کاربران عزیزی که پیش تر در سایت ثبت نام کرده‌اند، لطفا یکبار از طریق فراموشی رمز عبور، رمز خود را بازیابی و سپس وارد شوند.

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من