فرهنگ غذایی ژاپن

نویسنده: تیم تحریریه گلها

خرداد 29, 1403

بدون پاسخ

فرهنگ غذایی ژاپن

ژاپن، به عنوان کشوری با مناظر چشم‌نواز و تاریخی غنی و مردمانی با فرهنگ اصیل شناخته می‌شود. فرهنگ غذایی و آشپزی ژاپن نیز حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد. فرهنگ غذایی ژاپن ریشه در تاریخ کهن و فلسفه، و از طرفی منطقه جغرافیایی این کشور دارد. کشور ژاپن واقع در آسیای شرقی، در منطقه‌ای از جغرافیا قرار گرفته که وجود سبزیجات و برنج در این ناحیه بسیار فراوان است. اگر دقت کرده باشید، اغلب غذاهایی که در سفره‌ی ژاپنی‌ها به چشم می‌خورد، مملو از سبزیجات مختلف و برنج است.

اگر علاقمندید بدانید که ژاپنی‌ها چه آداب و رسومی حین غذا خوردن دارند و یا مشهورترین غذاها در فرهنگ غذایی آن‌ها چیست و چطور تهیه می‌شود، به شما پیشنهاد می‌کنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

۶ نکته درباره فرهنگ غذایی مردم در ژاپن

فرهنگ غذایی مردم ژاپن بسیار منحصر به فرد است، به طوری که اغلب مسافران به این کشور را گیج می‌کند. رستوران به رستوران و سفره به سفره، آداب و رسوم غذا خوردن متفاوت از یکدیگر بوده و همین تفاوت باعث جذاب‌تر شدن فرهنگ غذایی مردم ژاپن شده است.

در ادامه، به ۶ نکته مهمی که شاید از فرهنگ غذایی مردم در ژاپن برایتان جالب باشد اشاره کردیم:

1.     با سوپ میسو باید مانند یک نوشیدنی رفتار کرد!

سوپ میسو یکی از محبوب‌ترین غذاهای ژاپنی است که در رستوران‌ها سرو می‌شود. سوپ میسو شبیه به آبگوشتی کدر حاوی تکه‌های کوچکی از توفو و جلبک دریایی است. در حالی که خوردن سوپ با قاشق امری عادی برای مردم سایر کشورهاست، اما سوپ خوردن با قاشق در ژاپن توهین به فرهنگ غذایی این مردم است!

اگر در رستورانی سوپ میسو سفارش می‌دهید، بایستی آن را از داخل کاسه سر بکشید و مانند یک نوشیدنی با آن رفتار کنید. بعد از تمام شدن سوپ هم بهتر است که توفو و جلبک دریایی باقی مانده را با استفاده از چاپستیک نوش جان کنید.

برای دریافت دستور پخت سوپ ورمیشل کلیک کنید.

2.     ظرف‌ها به اندازه غذاها با ارزش هستند!

در ژاپن، ظروف تقریباً به اندازه مواد غذایی داخل آن‌ها ارزش دارند. آشپزها دقت می‌کنند که رنگ‌ها و نقش‌های مناسبی را برای غذای سرو شده انتخاب کنند تا تناسبی بین غذا و چیدمان میز برقرار باشد.

پس اگر قصد سفر به ژاپن را دارید یا می‌خواهید که یک سفره متناسب با فرهنگ غذایی ژاپن بچینید، بایستی حتماً در انتخاب اندازه و طرح و رنگ ظروف حساسیت بالایی به خرج دهید.

3.     برنج سوشی را به سس سویا آغشته نکنید!

از دیگر نکاتی که در آداب و رسوم غذایی ژاپن به چشم می‌خورد، ممنوعیت آغشته کردن برنج سوشی به سس سویاست! چرا که اگر سوشی را داخل سس فرو ببرید و آن را آغشته به سس کنید، شکل منسجم و چسبنده سوشی از بین رفته و وا می‌رود. بهتر است اگر می‌خواهید به سوشی سس بزنید، قسمتی که دارای ماهی است را به سس آغشته کنید و نه برنج را.

همچنین حواستان باشد که نباید تکه‌های برنج را در ظرف سس سویا باقی بگذارید!

4.     گذاشتن دستمال کاغذی مچاله داخل ظرف غذای خالی ممنوع!

شاید برایتان جالب باشد که برخلاف فرهنگ غذایی ایران که مردم بعد از اتمام غذا دستمال کاغذی مچاله را داخل ظرف خالی غذای خود می‌گذارند تا تمیز کردن میز راحت‌تر باشد، در ژاپن این کار بی ادبانه بوده و توهین محسوب می‌شود. در عوض انتظار می‌رود که مشتریان دستمال خود را تا کنند و در کنار بشقاب غذا قرار دهند یا در صورت وجود سطل، آن‌ها را بیرون بریزند.

با فرهنگ مهمان نوازی مردمان ایران بیشتر آشنا شوید.

5.     به آداب غذا خوردن سر میز احترام بگذارید.

احترام گذاشتن به آداب غذا خوردن در ژاپن از واجبات است. به طوری که انتظار می‌رود بعد از اتمام غذا:

  • چاپستیک‌ را مستقیماً به کاسه برنج نچسبانید و با فاصله، روی میز و کنار کاسه قرار دهید.
  • چاپستیک استفاده شده را روی دستمال پارچه‌ای تا شده قرار دهید.
  • چاپستیک را روی کاسه نودل قرار ندهید و کنار کاسه بگذارید.
  • دستمال پارچه‌ای استفاده شده خود را به شکل مثلثی تا کنید.

6.     به کارکنان انعام ندهید.

در فرهنگ غذایی ژاپن، انعام دادن به کارکنان بعد از اتمام غذا بی احترامی محسوب می‌شود. چرا که در اغلب رستوران‌های ژاپنی کارکنان از حقوق و دستمزد بالایی برخوردارند و آموزش‌های حرفه‌ای دیدند. در نتیجه انعام دادن به آن‌ها بی ادبانه به شمار می‌رود!

فرهنگ غذایی ژاپن هزارتویی از آداب و رسوم مختلف است که ممکن است کمی سخت‌گیرانه به نظر برسد، اما بسیار لذت بخش بوده و رعایت تمامی آن‌ها در راستای لذت بردن از عطر و طعم غذاست!

آداب و رسوم سرو نوشیدنی در ژاپن

نه تنها غذا خوردن، بلکه سرو نوشیدنی هم در ژاپن از آداب و رسوم منحصر به فردی برخوردار است. به عنوان مثال:

  1. هیچ کس برای خودش نوشیدنی نمی‌ریزد؛ بلکه دیگران برای او نوشیدنی سرو می‌کنند. البته متقابلاً همان شخص باید برای فرد دیگری نوشیدنی سرو کند.
  2. به محض تمام شدن لیوان طرف مقابل، شخص دیگری بایستی برای آن فرد نوشیدنی بریزد.
  3. اگر مایل به نوشیدن مجدد نیستید، بایستی کمی از نوشیدنی خود را در لیوان باقی بگذارید.

مهم‌ترین آداب غذا خوردن مردم در ژاپن

اگر دقت کرده باشید در فرهنگ غذایی ایرانی هم برخی آداب مانند شستن دست و یا شکرگزاری قبل از غذا، از واجبات آداب غذا خوردن بر سر سفره است. در ژاپن هم به همین منوال آداب و رسومی از گذشته تا به امروز بر سر سفره‌های غذای جاری‌ست که برخی عبارتند از:

شکرگزاری

مردم ژاپن عادت دارند که چه قبل و چه بعد از غذا، شکرگزاری کنند. اگر به رستوران‌های ژاپنی بروید، می‌‌بینید که مردم بر سر سفره با جمله‌هایی خاص، قبل و بعد از غذا شکرگزاری می‌کنند. عبارت “ایتا داکی ماسو” برای شکرگزاری در ابتدای غذا و عبارت “گوچیس و ساما دیتا” برای شکرگزاری و به پایان بردن غذا به شمار می‌رود.

بهتر است شما هم برای آنکه به آداب غذایی ژاپن بی‌احترامی نکرده باشید، حتی اگر نمی‌‌دانید چه بگویید، حرکات نمادین شکرگزاری را انجام دهید.

غذا خوردن با چوب

غذا خوردن با چاپستیک یا همان چوب، از دیگر فرهنگ‌های جذاب غذایی در ژاپن است. خوردن غذا با چاپستیک کمی دشوار است اما بهتر است تمرین کنید تا بتوانید آن‌ها را دست بگیرید و به فرهنگ غذایی مردمان ژاپن بی‌احترامی نکرده باشید.

خوردن غذا تا آخر

یکی از عاداتی که مردم ژاپن نسبت به آن بسیار حساس هستند، خوردن غذا تا آخر است. خوردن غذا و خالی کردن ظرف نشانه احترام و همچنین علاقمندی به آن غذا به شمار می‌رود. این فرهنگ غذایی به قدری اهمیت دارد که ژاپنی‌ها نسل به نسل آن را به فرزندان خودشان آموزش می‌دهند.

هورت کشیدن غذا

شاید هورت کشیدن غذا در فرهنگ غذایی مردم ایران یا حتی اروپا، عمل شایسته‌ای نباشد؛ اما این کار در ژاپن نماد احترام به آشپز و یا میزبان است. بنابراین اگر می‌خواهید به میزبان یا آشپز احترام بگذارید و به عبارتی بدون بیان کردن از غذای او تعریف کنید، غذا را هورت بکشید!

همچنین بخوانید: فرهنگ غذایی کشور کانادا چگونه است؟

کثیف نکردن میز غذا

یکی از دلایلی که ظروف غذا بر سر میز ژاپنی‌ها نزدیک یکدیگر و در کمترین فاصله از هم قرار دارند، رعایت بهداشت و نظافت میز است. پاکیزگی میز در ژاپن یکی از ارکان اصلی فرهنگ غذایی آن‌ها به شمار می‌رود. بنابراین با کنار هم قرار دادن ظروف غذا یا نزدیک کردن ظرف به دهان، از جمله عادات غذایی بسیار جالب ژاپنی‌ها شناخته می‌شود.

عدم مصرف وعده‌های غذایی سنگین

اگر دقت کرده باشید تغذیه مردم ژاپن اغلب شامل غذاهایی ژاپنی ساده، سبک و آبکی است. ژاپنی‌ها به رژیم غذایی خود و همچنین سلامتی‌شان اهمیت زیادی می‌دهند و معتقدند که نباید غذاهای سنگین و پرچرب زیادی مصرف کرد. برای همین است که سبزیجات تازه، سوپ و گوشت‌های سبک مانند گوشت ماهی همیشه بر سر سفره مردمان ژاپن به چشم می‌خورد.

استفاده از مواد غذایی تازه

از آنجایی که سلامتی بدن و داشتن یک رژیم غذایی سالم برای مردم ژاپن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، همواره از مواد غذایی تازه استفاده می‌کنند. چرا که مواد غذایی کهنه یا فریز شده به سیستم ایمنی بدن آسیب رسانده و برای سلامتی مناسب نیستند! به همین علت همواره مردم ژاپن از مواد غذایی تازه فصلی به جای مواد غذایی غیر فصلی و فریز شده استفاده می‌کنند.

آیا می‌دانید…

آیا می‌دانید چرا مردمان ژاپن برنج را به اصطلاح شفته و به شکل گلوله‌های به هم چسبیده سرو می‌کنند؟ برنج مایه حیات در فرهنگ مردم ژاپن شناخته شده و بسیار ارزشمند به شمار می‌رود. به همین جهت است که اغلب حین پخت برنج کمی از لعاب آن حفظ می‌شود تا برنج نرم و به قدری چسبنده شود که حتی یک دانه آن هم هدر نرود!

مشهورترین غذاهای ژاپنی

ژاپنی‌ها غذاهای جذاب و بسیار جالبی دارند که با استفاده از برنج و سبزیجات و اغلب با گوشت تازه ماهی تهیه و سرو می‌شوند. به عنوان مثال، خانواده‌های ژاپنی رسم دارند که در روزهای نخست سال نو، غذای سنتی با نام “اوسه‌چی ریوری” را میل کنند.

غذاهای یا چیزهای معروف ژاپن که می‌توانید در رستوران‌ها پیدا کنید عبارتند از:

  1. سوشی (Sushi)

ماهی در فرهنگ ژاپن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین دلیل است که مشهورترین غذای ژاپنی، یعنی سوشی، بر پایه‌ی ماهی به شکل‌های مختلف سرو می‌شود. سوشی ترکیبی از برنج پخته شده با سرکه، جلبک دریایی، مواد اولیه‌ی تازه‌ای مانند ماهی و سبزیجات پخته است که به شکل یک رول پیچیده شده و در تکه‌های کوچک به همراه سس سویا سرو می‌شود.

  1. ساشیمی (Sashimi)

ساشیمی گوشت‌های خامی است که برش‌های نازک داده شدند و هیچ شباهتی به سوشی ندارد. در ساشیمی خبری از ترکیبات سوشی نبوده و معمولاً گوشت ماهی و سایر گوشت‌های دریایی به صورت خام و برش خورده به همراه سس‌های مخصوص و تزئین سبزیجات، سرو می‌شوند.

  1. رامن (Ramen)

رامن غذایی ساده و پرطرفدار است که بسته‌های آماده آن در اغلب سوپرمارکت‌های سراسر جهان قابل خریداری است. رامن ترکیبی از سوپ گوشت، نودل، سبزیجات، انواع گوشت پخته شده و چاشنی‌های مختلف بوده و اغلب به همراه میسو و سس سویا سرو می‌شود.

نمیدونی چه ادویه‌ای برای سوپ جو مناسبه ؟ بهترین ادویه‌ی سوپ جو را اینجا ببین.

  1. تمپورا (Tempura)

تمپورا غذایی محبوب و پرطرفدار در آشپزی ژاپنی است که ظاهری ترد و طلایی و در عین حال طعمی دلچسب دارد. این غذا ریشه در تاریخ و فرهنگ ژاپن دارد که معمولاً از غذاهای دریایی یا سبزیجات سرخ شده در لایه‌ای از خمیر نازک سرو می‌شود.

  1. سوکی یاکی (Sukiyaki)

اگر یک قرار کاری یا دوستانه برای وعده نهار دارید، بهتر است تا سوکی یاکی را امتحان کنید. سوکی یاکی یکی از بهترین غذاها در فرهنگ غذایی ژاپن بوده که اغلب برای وعده نهار سرو می‌شود. این غذای ژاپنی ترکیبی از گوشت گاو، رشته فرنگی و سبزیجات است که دقیقاً زمان محدودیت گوشت قرمز در ژاپن، جایگاه بسیار ارزشمندی پیدا کرد.

سوالات متداول شما درباره

سوشی محبوب‌ترین و معروف‌ترین غذای ژاپنی است که نه تنها در فرهنگ غذایی ژاپن، بلکه امروزه در فرهنگ غذایی سایر کشورهای جهان نیز به چشم می‌خورد.
خیر. غذا خوردن با دست در آداب غذا خوردن در ژاپن مرسوم نبوده و اغلب مردم از چاپ استیک یا قاشق استفاده می‌کنند.
گوشت قرمز در رژیم غذایی مردم ژاپن نقش پررنگی ندارد، اما از آنجایی که تغذیه مردم ژاپن از اهمیت بالایی برخوردار است، استفاده از گوشت ماهی و گاهی مرغ، مرسوم است.
بله. در حالی که گوشت و ماهی نقش بسیار مهمی در آداب غذا خوردن در ژاپن ایفا می‌کنند، اما گیاهخواری نیز مرسوم بوده و در حال رشد و افزایش در فرهنگ غذایی مردمان این کشور است.
چای سبز نوشیدنی ملی ژاپن شناخته شده و در بسیاری از مراسمات و مناسبت‌ها سرو می‌شود.

مقالات مرتبط

طرز تهیه بهترین ادویه برای گوشت قرمز، خورشتی و کبابی

طرز تهیه ادویه گوشت

دقت کردید که مزه گوشت رستوران‌ها چقدر متفاوت از گوشتی است که در خانه آماده می‌کنید؟ رمز خوشمزگی گوشت‌های رستورانی

ادویه مخصوص فلافل

بهترین ادویه برای فلافل

شاید جالب باشد که فلافل هم ادویه مخصوص دارد تا طعم و مزه بهتر و متفاوت‌تری داشته باشد. فلافل یک

لیس غذاهای رشتی و گیلانی

فرهنگ غذایی رشت

گیلان یا همان رشت خودمان، یکی از سرسبزترین استان‌های شمالی کشور است که از دیرباز به واسطه فرهنگ غنی غذایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

کاربران عزیزی که پیش تر در سایت ثبت نام کرده‌اند، لطفا یکبار از طریق فراموشی رمز عبور، رمز خود را بازیابی و سپس وارد شوند.

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من