دلمه برگ مو یکی از محبوبترین غذاهاست که در بسیاری از فرهنگها و کشورها به چشم میخورد، اما اصالت آن برمیگردد به منطقه آناتولی در خاورمیانه که امروزه شامل کشورهای ترکیه، ایران، ارمنستان و … است. این وعده غذایی جذاب که با پیچیدن مایه گوشت، برنج و لپه لای برگ مو درست میشود، در فرهنگ غذایی مردم ترکیه جایگاه بسیار ارزشمندی دارد. از آنجایی که برگ مو یا برگ درخت انگور در تابستان بیشتر از سایر فصلهاست، این غذا یک وعدهی فصلی به شمار میرود.
در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با بهترین روش تهیه دلمه برگ مو، مواد و مختلفات و همچنین یک چاشنی خوشمزه برای این غذا بیشتر آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو برای ۴ نفر
مواد اولیه لازم برای دلمه برگ مو | |
برگ مو | ۵۰ عدد |
برنج | ۲ پیمانه |
لپه | ۱۰۰ گرم |
گوشت چرخکرده | ۲۰۰ گرم |
پیاز متوسط | ۲ عدد |
سبزیجات معطر (گشنیز، نعناع، ترخون و جعفری) | ۱ پیمانه |
روغن مایع | به مقدار لازم |
آب لیمو ترش تازه | ۲ تا ۴ قاشق غذاخوری |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
شکر | ۲ تا ۴ قاشق غذاخوری |
آب | به مقدار لازم |
چطور دلمه برگ مو درست کنیم؟ (در ۱۳ مرحله آسان)
مرحله اول: آماده کردن مواد اولیه
در قدم اول ابتدا برگ موها را داخل یک ظرف بزرگ خیس کنید، روی آن کمی نمک بریزید و بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه از آب خارج کنید. سپس لپه و برنج را پاک کنید و هر کدام را در یک ظرف جداگانه با آب خیس کنید.
مرحله دوم: پختن لپه و برنج
برنج را داخل قابلمهی مناسبی به همراه آب و ۱/۴ قاشق چایخوری نمک روی حرارت قرار دهید تا بجوشد. لپه را هم در قابلمه دیگری بریزید و اجازه دهید تا بجوشد.
میدونی ادویه مخصوص ترشی گل کلم چیه؟
مرحله سوم: تفت دادن پیازها
پیازها را پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. سپس داخل تابه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. پیاز را به همراه مقداری روغن تفت دهید تا رنگ کاراملی به خود بگیرد.
مرحله چهارم: تفت دادن گوشت
گوشت چرخکرده را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید. بعد از عوض شدن رنگ گوشت، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به آن اضافه کنید.
مرحله پنجم: آبکش کردن لپه و برنج
بعد از جوشیدن آب لپه، آن را داخل آبکش بریزید و کنار بگذارید. سپس برنج را با یک قاشق بردارید و اگر نیمی از برنج پخته و نیم دیگر آن سفت بود، آبکش کنید.
مرحله ششم: اضافه کردن لپه و برنج به گوشت
بعد از سرخ شدن گوشت، لپه و برنج آبکش شده را داخل تابه بریزید و هم بزنید. در تابه را ببندید و اجازه دهید مواد خوب باهم ترکیب شوند. بعد از ۱۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید تا مواد سرد شود.
مرحله هفتم: اضافه کردن سبزیجات معطر
ترکیب گشنیز، ترخون، نعناع و جعفری تازه یا خشک شده را به اندازه ۱ پیمانه به تابه اضافه کنید و هم بزنید. بهتر است ترکیب گشنیز سبزی مخصوص دلمه برگ مو بیشتر باشد.
سبزی معطر نداری و نمیتونی دلمه درست کنی؟ کافیه برای خرید سبزیهای خشک و معطر به فروشگاه گلها سر بزنی!
مرحله هشتم: جوشاندن برگ مو
یک قابلمه آب را بگذارید بجوشد. سپس برگ موی شسته شده را به آن اضافه کنید و بعد از ۵ دقیقه جوشیدن از آب خارج کنید.
آشنایی با بهترین روش برای تهیه میرزا قاسمی رشتی
مرحله نهم: پیچیدن دلمه
بعد از خنک شدن برگ موها، آنها را روی سطح صافی پهن کنید. اگر ۱ برگ مو کافی نبود، برای هر دلمه ۲ عدد برگ بگذارید. ۱ تا ۱.۵ قاشق غذاخوری از مواد را به شکل یک استوانه کوچک روی برگ مو قرار دهید. سپس طرفین برگ را جمع کنید و روی مواد بگذارید. پیچیدن دلمه را به آرامی و از پایین برگ شروع کرده و سفت بپیچید.
حواستان باشد که برگ مو را خیلی سفت نپیچید و فشار ندهید تا از هم متلاشی نشود!
مرحله دهم: تهیه چاشنی مخصوص دلمه
برای تهیه این چاشنی، آبلیمو را با شکر ترکیب کنید و هم بزنید. برای تهیه این چاشنی با ذائقه خودتان میتوانید:
- مقدار آبلیمو و شکر را مساوی بریزید تا ملس شود.
- مقدار شکر را بیشتر بریزید تا شیرین شود.
- مقدار آبلیمو را بیشتر کنید تا ترش شود.
مرحله یازدهم: چیدن دلمهها
ابتدا کمی روغن کف قابلمه بریزید تا چرب شود. سپس به ترتیب دلمهها را در کف قابلمه کنار هم بچینید طوری که فضای خالی بین دلمهها نباشد. در آخرین لایه، چند برگ مو را روی دلمههای چیده شده قرار دهید.
نکته طلایی؛ برای ثابت ماندن، باز نشدن و وا نرفتن دلمهها، یک پیش دستی روی آنها بگذارید و داخل پیش دستی هم یک سنگ تمیز و شسته شده قرار دهید تا ثابت بماند.
مرحله دوازدهم: پختن دلمهها
۲ لیوان آب را به همراه نصف لیوان روغن به قابلمه اضافه کنید. بعد از ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه پخت دلمهها روی حرارت متوسط، ترکیب آب لیمو و شکر را روی آنها بریزید و اجازه دهید برای ۳۰ دقیقه دیگر بجوشد.
مرحله سیزدهم: سرو دلمه
بعد از ۲ ساعت پخت، حرارت را خاموش کنید. دلمهها را داخل ظرف دلخواه بریزید. میتوانید روی دلمه را با پیاز داغ خلالی، دانههای انار تازه، رب انار رقیق شده و یا سبزیهای تازهای مانند جعفری تزیین و سرو کنید.
نوش جان!
طرز تهیه چاشنی مخصوص دلمه برگ مو
مهمترین چاشنی مخصوص دلمه برگ مو همان سس آبلیمو و شکر است که در انتهای پخت به قابلمه اضافه میشود. اما یک چاشنی دیگر هم وجود دارد که در روش سنتی تهیه دلمه برگ مو از آن استفاده شده و ترکیبات آن عبارتست از:
- سرکه: ۱/۲ لیوان
- شکر: ۲ قاشق غذاخوری
برای تهیه این سس، سرکه و شکر را روی حرارت بجوشانید تا شکر کاملاً در سرکه حل شود. بعد از حل شدن، آن را در ۳۰ دقیقه آخر پخت دلمه به غذا اضافه کنید. شما میتوانید مقداری رب انار و یا آبغوره هم به به چاشنی اضافه کنید تا مزه غذا بهتر شود.
چطور دلمه برگ مو را ترد کنیم؟
قبل از سرو و تزیین نهایی دلمه، آنها را برای ۲ دقیقه داخل فر، مایکروویو و یا توستر بگذارید تا ترد شود. ترد شدن برگهای دلمه حس بهترین حین خوردن آن داده و ظاهر مجلسیتری هم خواهد داشت.
راهکارهایی برای نرم شدن برگ دلمه
برای جلوگیری از خشک شدن و نرمتر شدن برگها میتوانید بعد از جوشاندن در آب، آنها را برای ۵ دقیقه داخل آب سرد و یخ قرار دهید. این کار به حفظ رنگ سبز برگ مو نیز کمک میکند.
۶ تکنیک طلایی برای لذیذ شدن دلمه برگ مو
- برگهای سبز و جوانی بخرید که به اندازه یک کف دست هستند.
- برای خوش رنگتر شدن دلمه، بعد از خاموش کردن حرارت، مقداری زعفران آب شده به آن اضافه کنید.
- برای پخت دلمه بهتر است ۱/۳ قابلمه را آب کنید تا علاوه بر ترکیب شدن چاشنی با دلمه، غذا آبکی نشود.
- برای ملس شدن دلمه، استفاده از شربت سرکه و شکر که شبیه شربت سکنجبین است، پیشنهاد میشود.
- برای خوشرنگ شدن مواد دلمه، ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را حین تفت دادن گوشت و پیاز به مواد اضافه کنید.
- بهترین ترکیب برای سبزی مخصوص دلمه ایرانی، ترخون، مرزه، شوید، نعناع، جعفری، پیازچه خرد شده و گشنیز است که برای مزه بهتر، مقدار گشنیز بیشتر خواهد بود.
طرز تهیه دلمه برگ مو ایرانی و خوشمزه
تا اینجا مرحله به مرحله به شما آموزش دادیم که چطور دلمه درست کنید. برای تهیه دلمه ایرانی مجلسی و معطر آن هم به روش سنتی، به برگ مو، لپه، برنج، گوشت چرخکرده و سبزیجات معطر مخصوص دلمه نیاز دارد. برای چاشنی آن هم میتوانید از ترکیب طلایی شکر و آبلیمو، سرکه و شکر به همراه آبغوره و یا رب انار استفاده کنید.
این غذای خوشمزه را میتوانید با ماست چکیده با سیر تازه رنده شده، نان سنگک، پیاز داغ ترد و خلالی و … تزیین و سرو کنید.