طرز تهیه شله زرد

نویسنده: تیم تحریریه گلها

مرداد 11, 1403

بدون پاسخ

طرز تهیه شله زرد مجلسی به روش نذری

شله زرد یکی از دسرهای خوش عطر و طعمی است که برخی آن را به عنوان پیش غذا و یا غذای اصلی هم سرو می‌کنند. این ترکیب جادویی از برنج، گلاب، زعفران و کره با طعم شیرین ملایم و بافت نرم و لطیف خود، اغلب در مراسمات مذهبی مانند محرم به عنوان نذری و یا در ماه رمضان، بر سر سفره‌های افطار سرو می‌شود.

اگر عاشق شله زرد هستید و می‌خواهید تکنیک‌های خوشمزه‌تر شدن آن را یاد بگیرید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید و با دستور تهیه شله زرد خانگی به روش نذری آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه شله زرد برای ۴ نفر

مواد اولیه لازم برای شله زرد نذری
برنج نیم دانه ۱ پیمانه
آب به مقدار لازم
شکر ۱.۵ نیم پیمانه
گلاب نصف پیمانه
کره ۵۰ گرم
خلال بادام و پسته ۱/۴ پیمانه
زعفران غلیظ دم کرده نصف پیمانه

طرز تهیه شله زرد ساده

مرحله به مرحله با دستور تهیه زیر پیش بروید تا یک شله زرد ساده و خوشمزه برای خودتان درست کنید:

مرحله اول: خیساندن برنج با آب و گلاب

ابتدا برنج را پاک کنید و سپس آن را تا جایی بشویید که آب برنج زلال و شفاف شود. سپس برای نرم شدن برنج شله زرد، آن را با ۱ لیوان آب و ۱ لیوان گلاب به مدت ۲ الی ۳ ساعت خیس کنید.

مرحله دوم: خیساندن خلال بادام و پسته

اگر می‌خواهید از خلال پسته و بادام داخل شله زرد استفاده کنید، آن‌ها به همراه مقداری آب داخل یک کاسه بریزید و اجازه دهید برای حداقل ۳۰ دقیقه خیس بخورد.

مرحله سوم: جوشاندن آب و پختن برنج

در این مرحله یک قابلمه متوسط بردارید. سپس داخل آن را تا نیمه آب کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد. بعد از جوشیدن، برنج نیم دانه خیس شده با آب و گلاب را داخل قابلمه بریزید. بعد از آنکه این ترکیب قل خورد، کف روی سطح آب را بردارید و حرارت را کم کنید تا برنج به آرامی بپزد.

مرحله چهارم: اضافه کردن شکر به برنج

قبل از آنکه شکر را داخل قابلمه بریزید، ابتدا چک کنید که آیا برنج پخته یا هنوز کمی سفت است و جای پخت دارد؟ اگر برنج به طور کامل نرم شده بود، شکر را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا به خوبی ترکیب شود. اما اگر برنج سفت بود، اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دیگر به آرامی بپزد.

مرحله پنجم: اضافه کردن زعفران

بعد از حل شدن شکر، زعفران دم کرده غلیظ را داخل قابلمه بریزید و به خوبی هم بزنید.

همچنین بخوانید: چطور فرنی درست کنیم؟

مرحله ششم: اضافه کردن خلال بادام و پسته

پس از حل شدن شکر و زعفران در بافت برنج شله زرد نذری، خلال بادام و خلال پسته را آبکش کنید. خلال پسته و بادام را به قابلمه شله زرد اضافه کنید و به خوبی هم بزنید.

مرحله هفتم: اضافه کردن کره و روغن

در طرز تهیه بهترین شله زرد دنیا، برای آنکه بافت شله زرد نرم و لطیف شود، بهتر است تا مقدار ۵۰ گرم کره با دمای محیط را به آن اضافه کنید و تا زمانی که حل شود هم بزنید.

یک تکنیک طلایی که برای شفاف‌تر شدن شله زرد می‌توانید از آن استفاده کنید، اضافه کردن مقدار کمی روغن مایع به این دسر ایرانی است.

مرحله هشتم: جوشاندن شله زرد تا غلظت دلخواه

اگر دوست دارید شله زرد رقیق و نرم باشد، بعد از حل شدن کره و اضافه کردن روغن، حرارت را خاموش کنید و در ظرف را بگذارید تا شله زرد دم بکشد. اما اگر می‌خواهید بافت آن سفت و غلیظ باشد، اجازه دهید ۵ تا ۱۰ دقیقه دیگر روی حرارت ملایم قل بخورد.

مرحله نهم: سرو شله زرد

برای سرو شله زرد آن را داخل کاسه یا ظرف دلخواهی بریزید و روی آن را با پودر دارچین، گل سرخ، خلال پسته و بادام تزیین کنید.

چطور برای ۵۰ نفر شله زرد درست کنیم؟

برای تهیه شله زرد نذری و مجلسی برای ۵۰ نفر، مواد اولیه زیر را نیاز خواهید داشت:

  • زعفران: ۱ بسته نیم مثقالی
  • برنج نیم دانه: ۲ کیلوگرم
  • خلال پسته: ۱۰۰ گرم
  • خلال بادام: ۸۵۰ گرم
  • آب: به مقدار لازم
  • شکر: ۴ کیلوگرم
  • گلاب: ۱.۵ لیتر

نکته مهم و تفاوتی که بین دستور پخت شله زرد نذری برای ۵۰ نفر با دستور تهیه شله زرد برای ۴ نفر وجود دارد، مقدار مواد اولیه متفاوت و مدت زمانی است ۱۲ تا ۲۴ ساعتی برای خیس خوردن برنج است.

گلاب را کی به شله زرد اضافه کنیم؟

بهترین زمان اضافه کردن گلاب به شله زرد، بعد از اضافه کردن خلال پسته و بادام و زعفران به شله زرد است؛ چرا که مزه گلاب به اصطلاح باز شده و عطر و طعم بهتری به این دسر سنتی ایرانی می‌دهد.

۵ نکته طلایی برای پخت شله زرد حرفه‌ای

  1. از برنج نیم دانه سفید ایرانی بدون عطر استفاده کنید نه از برنج نیم دانه دودی!
  2. برای خوش‌عطرتر شدن شله زرد از عصاره هل (هل خیس خورده در آب جوش) استفاده کنید.
  3. حتماً از زعفران دم کرده برای رنگ و لعاب دادن به این دسر استفاده کنید و نه از پودر زعفران معمولی.
  4. می‌توانید مقدار شکر را با توجه به سلیقه خودتان کمتر یا بیشتر کنید تا شیرینی آن کمتر یا ملایم‌تر شود.
  5. زمانی شکر و زعفران را به برنج اضافه کنید که کاملاً پخته و له شده باشد، اگر زودتر اضافه کنید برنج نیم‌پز مانده، رنگ خوبی نمی‌گیرد و به راحتی جا نمی‌افتد.

خلاصه کلام

شله زرد یک دسر ایرانی، پیش غذا و حتی غذای اصلی خوشمزه و سیر کننده‌ای است که با پخت برنج نیم دانه به همراه شکر سفید دانه ریز، گلاب و ترکیبی از خلال پسته و بادام به همراه زعفران غلیظ دم کرده درست می‌شود. این دسر اغلب بر سر سفره‌های افطار یا نذری ماه محرم به چشم می‌خورد، اما شما هر زمان که بخواهید می‌توانید در عرض ۲ الی ۳ ساعت، این دسر زرد و خوشمزه را به روش نذری در خانه تهیه و نوش جان کنید.

سوالات متداول شما درباره

علت آب انداختن شله زرد، اضافه کردن آب در وسط پخت آن است. برای رفع این مشکل بهتر است از همان ابتدای پخت از آب به مفدار کافی استفاده کنید.
کم بودن مقدار آب در برابر شکر و برنج دلیل سفت و چسبناک شدن این دسر است. برای جلوگیری بهتر است مقدار آبی که استفاده می‌کنید ۵ برابر شکر و برنج باشد.
برای تهیه شله زرد بدون گلاب کافی است تا گلاب را از مواد اولیه برای طرز تهیه شله زرد مجلسی حذف کنید.
در این دستور تهیه نیاز به نیم پیمانه برنج نیم دانه، ۱/۳ پیمانه گلاب و ۲/۳ پیمانه شکر نیاز دارید و مراحل تهیه آن دقیقا مشابه با دستور پخت شله زرد نذری برای ۴ نفر است.
کالری این دسر نسبتاً بالا بوده و هر قاشق غذاخوری آن، ۴۹ کالری دارد که اگر در مصرف آن زیاده روی شود، باعث چاقی خواهد شد!

مقالات مرتبط

طرز تهیه فلافل ساده خانگی با نخود

طرز تهیه فلافل

فلافل از آن دسته غذاهای خوشمزه و محبوب ساده و پرطرفدار در خاورمیانه، به ویژه ایران است که معمولا با

طرز تهیه سوپ مرغ

طرز تهیه سوپ مرغ

در آستانه نزدیکی به فصول سرد سال چه چیز بهتر از یک کاسه سوپ مرغ گرم و خوش طعم، می‌تواند

فرهنگ غذایی فرانسه

فرهنگ غذایی فرانسه

کشور فرانسه، مهد تمدن و قلب اروپا، کشوری پر از زیبایی و تاریخچه‌ای شگفت آور است. این کشور اروپایی تاریخ،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

کاربران عزیزی که پیش تر در سایت ثبت نام کرده‌اند، لطفا یکبار از طریق فراموشی رمز عبور، رمز خود را بازیابی و سپس وارد شوند.

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من