تا به حال به علت خوشمزگی پلوهای ترکیبی ایرانی فکر کردید؟ فکر کردید که چرا مزه برنجهای مادربزرگها و رستورانها چرا فرق دارد؟ علت مزه خوشمزه و متفاوت پلوهای قاطی و برنج ایرانی، ادویه ترکیبی مخصوص یا همان ادویه پلویی است.
ادویه پلویی ترکیبی از ادویهجات مختلف از جمله نمک، فلفل سیاه، زیره سیاه و … بوده که علاوه بر مزه متفاوت، رنگ و بوی خوبی به غذا میبخشد.
ادویه برنج تهیه شده از ترکیبات تازه و با کیفیت نه تنها به بهبود عطر و طعم غذا کمک میکند، بلکه برای بهبود هضم و سیستم گوارش، تسکین دل درد و حتی گرفتن سردی غذا نیز مفید و موثر خواهد بود.
اگر این سوال برایتان پیش آمده که چطور میتوانید در خانه، ادویه پلویی مخصوص برنج درست کنید، به شما پیشنهاد میکنیم تا در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
طرز تهیه ادویه پلویی در منزل
مواد لازم برای تهیه ادویه پلویی | |
گل محمدی | ½ قاشق چایخوری |
چوب دارچین | ۱ تا ۲ عدد |
زیره سبز | ۲ قاشق غذاخوری |
تخم گشنیز | ۲ قاشق غذاخوری |
پودر زنجبیل | ½ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق غذاخوری |
جوز هندی رنده شده | ½ قاشق چایخوری |
هل سبز | ۵ تا ۶ عدد |
میخک | ۲ تا ۳ دانه |
فلفل سیاه | ۱ قاشق غذاخوری |
برای تهیه ادویه مخصوص پلویی در خانه، تمامی ترکیبات را داخل یک دستگاه آسیاب بریزید و تا حدی ترکیب کنید که بافت آن یکدست و لطیف شود؛ سپس در ظرف مناسب در دار بریزید.
آشنایی بیشتر با طرز تهیه انواع ادویهجات خانگی
از ادویه مخصوص برنج در چه غذاهایی استفاده کنیم؟
شما میتوانید از بهترین ادویه برای برنج، در هر پلوی ترکیبی مانند لوبیا پلو، عدس پلو، باقالی پلو، گوشت لا پلو و … استفاده کنید.
بهترین زمان استفاده از ادویه مخصوص برنج
بهترین زمان استفاده زمانی است که برنج را داخل قابلمه ریختید. بهتر است برنج را لایه لایه بریزید و بین هر لایه، ½ قاشق چایخوری ادویه اضافه کنید.
همچنین بخوانید: چطور استانبولی بپزیم؟ + ترکیبات ادویه مخصوص استانبولی
ترکیبات ادویه پلویی مجلسی
ادویه پلویی مجلسی که بتوانید آن را در منزل درست کنید، نیاز به ادویهجات و ترکیبات متنوعی دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- هل
- زعفران
- میخک
- دارچین
- زیره سبز
- زردچوبه
- زیره سیاه
- فلفل سیاه
- جوز هندی
- تخم گشنیز
- گل محمدی
- پودر زنجبیل
خواص و طعمی که مهمترین ترکیبات در ادویه مخصوص برنج به وجود میآورند، به شرح زیر هستند:
- زعفران:
زعفران ادویهای گران قیمت، با ارزش و بسیار خوش طعم است که نه تنها برای تغییر رنگ برنج، بلکه برای تغییر مزه و بالا بردن خاصیت آنتی اکسیدانی آن مفید و موثر خواهد بود.
- دارچین:
دارچین ادویهای با طبع گرم است که سردی برنج را کاهش داده و برای از بین بردن عفونتهای باکتریایی بدن مفید است.
بیشتر بخوانید: بهترین چاشنی قورمه سبزی شامل چه ترکیباتی است؟
- زردچوبه:
خواص آنتی اکسیدانی زردچوبه و همچنین مزه تلخ و متفاوتی که به برنج میدهد، باعث شده تا در ترکیبات ادویه پلویی به کار برود.
- زیره سبز:
زیره سبز نیز سرشار از آنتی اکسیدان و دارای خواص ضد سرطانی است؛ استفاده از قلم زیره سبز خشک شده یا پودر آن در ادویه پلویی، به گرفتن سردی برنج و تداعی کردن یک مزه متفاوت منجر خواهد شد.
همچنین بخوانید: طرز تهیه ادویه مخصوص ماکارونی
- هل:
هل فقط برای طعم دادن به دسرها نیست؛ بلکه به عنوان یک چاشنی طعم دهنده به پلو مورد استفاده قرار گرفته و همچنین برای کنترل قند خون یا از بین بردن باکتریهای بدن، مفید است.
- گل محمدی:
گل محمدی یادآور خاطرات دوران کودکی بوده که نه تنها عطر و بوی خوبی به برنج میدهد، بلکه برای درمان دردهای روماتیسمی و یا تقویت قلب، مغز و اعصاب نیز مفید است.
- زیره سیاه:
زیره سیاه مانند زیره سبز، طبع گرم با خواص منحصر به فردی مانند بهبود گوارش و سلامت قلب دارد.
- جوز هندی:
از دیگر ترکیبات ادویه پلویی، جوز هندی است که در غذاهای ایرانی مورد استفاده قرار گرفته و طعم شیرینی خاصی به غذا میبخشد.
- میخک:
با اینکه میخک عطر تندی دارد، اما طبع گرم آن به کاهش سردی برنج و همچنین درمان اختلالات دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن و … کمک میکند.
- تخم گشنیز:
تخم گشنیز در ادویه پلویی سبب کاهش طبع سرد برنج شده و عطر و طعم مرکباتی و خوشطعمی را به برنج میدهد.
- زنجبیل:
زنجبیل دارای خواص ضد سرطانی و ضد میکروبی بوده که برای مشکلات گوارشی بسیار مفید است. همچنین طعم تند و مطلوبی به برنج داده و طبع سرد آن را از بین میبرد.
ترکیبات مخصوص ادویه برنج سفید
برای پخت یک برنج سفید خوشمزه و متفاوت، میتوانید ادویههای زیر را استفاده کنید:
مواد لازم برای ادویه برنج سفید | |
زعفران دم کرده | ۲ قاشق غذاخوری |
پودر دارچین | ۱ قاشق چایخوری |
زیره سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
دان هل سبز | ۲ عدد |
جوز هندی | ۱/۲ قاشق چایخوری |
نکات مهم برای نگهداری از چاشنی مخصوص پلو
برای نگهداری از ادویه طعم دهنده برنج، بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- یک قاشق مخصوص برای استفاده داشته باشید.
- ادویه را در ظرفی در بسته و غیر شیشهای بریزید.
- ادویه را به مقدار کم درست کنید تا تازه تازه مصرف شود.
- از قاشق خیس یا مرطوب برای برداشتن ادویه استفاده نکنید.
- ظرف را در جایی خشک، خنک و به دور از نور خورشید نگهدارید (ترجیحاً داخل کابینت دور از گاز).
خلاصه کلام…
بهترین ادویه برای برنج که شامل ترکیباتی نظیر دارچین، هل، جوز هندی، میخک، زیره سبز و … است را میتوانید به راحتی در خانه درست کنید و در انواع برنجهای ترکیبی مانند باقالی پلو، لوبیا پلو و … مصرف نمایید. حواستان باشد که این چاشنی مخصوص برای وقتهایی است که پلو آبکش تهیه میکنید و نه کته!