قیمه نثار قزوینی یک وعده غذایی اصیل و اعیانی در شهر قزوین است که برخلاف تصور بسیاری از افراد، هیچ اثری از قیمه در این غذا نبوده و با مرصع پلو و آجیل پلو هم تفاوتهایی دارد. در دستور پخت قیمه نثار حرفه ای ترکیبی از انواع خلالهای پسته و بادام، پلو و گوشت قیمهای بوده و یک وعده غذای مقوی و اصیل به شمار میرود.
اگر میخواهید طرز تهیه خورشت قیمه نثار را یاد بگیرید، در این دستور پخت از آشپزخانه گلها همراه ما باشید تا تنها در ۹ مرحله یک قیمه نثار حرفه ای و خوشمزه درست کنید.
مواد لازم برای پخت قیمه نثار برای ۴ نفر
مواد لازم | |
گوشت قیمهای | ۳۰۰ گرم |
پیاز سفید درشت | ۱ عدد |
رب گوجه فرنگی | ۱ قاشق سوپ خوری |
برنج | ۳ الی ۴ پیمانه |
آب | ۴ لیوان |
خلال بادام | ۱ قاشق سوپ خوری |
خلال پسته | ۱ قاشق سوپ خوری |
خلال پوست پرتقال یا نارنج | به میزان لازم |
زرشک | ۱۰۰ گرم |
گلاب | ۲ پیمانه |
زعفران دم کرده | ۲ قاشق غذاخوری |
شکر | ۱ قاشق چای خوری |
هل | ۲ تا ۳ عدد |
چوب دارچین | ۱ تا ۲ عدد |
فلفل سیاه و زردچوبه | قاشق چایخوری |
نمک | به مقدار لازم |
کره یا روغن | ۱۰۰ گرم |
طرز تهیه مرحله به مرحله قیمه نثار
مرحله اول: خیس کردن برنج و خلالها
پیش از اینکه دست به سرخ کردن پیاز و گوشتها بزنید، ابتدا برنج خود را پاک کنید. سپس آن را داخل آب خیس کنید و اجازه دهید تا برای ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت خیس بخورد. سپس خلال پسته و بادام را در مقداری گلاب بریزید و کنار بگذارید. همچنین خلال پوست پرتقال یا نارنج را داخل آب بریزید و کنار بگذارید.
حواستان باشد که در طول آشپزی خود، هر از گاهی آب خلال پوست پرتقال یا نارنج را عوض کنید تا تلخی آن از بین برود.
مرحله دوم: خرد کردن و سرخ کردن پیازها
در این مرحله پیاز خود را پوست بکنید و بر روی یک تخت آشپزی، نگینی خرد کنید. سپس قابلمه را روی گاز قرار دهید و مقداری روغن داخل آن بریزید. بعد از داغ شدن روغن پیاز را اضافه کنید و با حرارت ملایم تفت دهید. سرخ کردن پیاز را تا جایی ادامه دهید که کمی طلایی شود (پیاز نباید کامل سرخ شود).
مرحله سوم: تفت دادن گوشت به همراه پیاز و ادویهها
بعد از طلایی شدن پیاز مقدار کمی (نوک قاشق چای خوری) به آن زردچوبه اضافه کنید و سپس گوشتها را داخل قابلمه بریزید. بعد از آنکه گوشت تغییر رنگ داد فلفل سیاه، یک عدد چوب دارچین و زردچوبه را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله چهارم: تفت دادن رب به همراه گوشت و پیاز
در این مرحله یک تابه کوچک بردارید و ۱ قاشق سوپ خوری رب گوجه فرنگی را به همراه مقداری روغن تفت دهید. این کار باعث میشود تا خامی رب گرفته شود و بتواند بهتر در پلو رنگ باز کند. سپس رب تفت داده شده را به قابلمه گوشت و پیاز اضافه کنید و هم بزنید.
بعد از اضافه کردن رب، دانههای هل را با دست فشار دهید تا باز شوند و سپس آنها را به گوشت اضافه کنید. برای خوش طعم کردن گوشت و سس آن، مقداری زعفران دم کرده هم اضافه کنید.
در نهایت مقداری آب جوش را داخل قابلمه بریزید و در آن را ببندید و اجازه دهید تا به مدت ۱ الی ۲ ساعت به خوبی بپزد و سس به خورد گوشت برود. بعد از آنکه سس داخل قابلمه قل زد، حرارت را کم کنید و مقداری نمک را به گوشت اضافه کنید.
مرحله پنجم: آبکش کردن و دم کردن برنج
در دستور پخت قیمه نثار از برنج آبکش شده و دم کشیده استفاده میشود. برای همین منظور میتوانید یک قابلمه را به همراه ۴ تا ۵ لیوان آب (۱ لیوان بیشتر از پیمانههای برنج) روی حرارت ملایم بگذارید تا بجوشد. بعد از جوشیدن آب، برنج خیس خورده را ۲ الی ۳ مرتبه با آب ولرم شستشو دهید و به آب جوش داخل قابمله اضافه کنید و مقداری روغن و نمک را داخل آن بریزید. بعد از آنکه برنج کمی پخت (در حدی که برنج دون و کمی زنده باشد)، آن را آبکش کنید.
مرحله ششم: دم کردن پلو
در مرحله ششم دستور پخت پلوی قیمه نثار، یک قابلمه را روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن داخل آن بریزید. سپس مقداری سیب زمینی ورقه ورقه شده یا نان لواش را در کف قابلمه قرار دهید و اجازه دهید تا به مدت ۱الی ۲ دقیقه سرخ شود. در نهایت پلوی آبکش شده را روی ته دیگ بریزید و اجازه دهید تا به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه (بسته به نوع برنج) دم بکشد.
همچنبن بخوانید: رمز و رازهای پخت خورش قیمه مجلسی!
مرحله هفتم: تفت دادن و جوشاندن خلالها
خلالهای بادام و پستهای که در گلاب خیس خوردند را آبکش کنید و در یک تابه کوچک، روی گاز و با حرارت ملایم به همراه مقداری روغن یا کره تفت دهید. تفت دادن خلال پسته و بادام را تا به مدت ۲ الی ۳ دقیقه ادامه دهید که خلالها کمی ترد شوند. اما آنها را سرخ و طلایی نکنید!
خلالهای پوست پرتقال یا نارنج را هم آبکش کنید و ۲ تا ۳ بار بجوشانید تا تلخی آن گرفته شود.
مرحله هشتم: تفت دادن زرشک
در این مرحله مقداری روغن را داخل تابه بریزید و بر روی حرارت ملایم قرار دهید. سپس زرشک را به آن اضافه کنید و تفت دهید. قبل از اینکه زرشک بسوزد یا طلایی شود، شکر را به آن اضافه کنید و هم بزنید. بعد از حل شدن شکر در داخل زرشک، زیر آن را خاموش کنید.
مرحله نهم: سرو قیمه نثار
در آخرین مرحله از دستور پخت قیمه نثار اصیل و خوشمزه، قبل از سرو پلو و مخلفات مقداری کرده به پلو اضافه کنید. سپس یک دیس پلو خوری بردارید و داخل پلوی دم کشیده را داخل آن بریزید و روی پلو را با مخلفات گوشت، خلال پسته و بادام و برنج زعفرانی و زرشک تزئین کنید.
همچنین میتوانید برای سرو قیمه نثار، پلو را لایه لایه بریزید و بین هر لایه مخلوطی از گوشت، زرشک، پلو زعفرانی و خلالها را اضافه کنید و ته دیگ نان و سیب زمینی را روی برنج بریزید.
قیمه نثار اصیل قزوینی را میتوانید به همراه سالاد شیرازی، ماست و خیار و نعنا یا سبزی خوردن تازه میل کنید.
۶ ترفند طلایی برای طرز تهیه قیمه نثار خوشمزه و مجلسی
- گوشت را روی شعله گاز متوسط تفت بدهید. چرا که اگر شعله زیاد باشد گوشت سفت میشود و اگر کم باشد گوشت خونابه میاندازد و در نهایت سفت میشود.
- حین تفت دادن تکههای گوشت اجازه ندهید که این تکهها روی هم بیفتند تا کامل سرخ شوند و بوی زهم آنها گرفته شود.
- برای تزئین و مزه دادن به قهمه نثار نباید از خلال پوست پرتقال یا نارنج زیادی استفاده کنید که مزه غذا را تلخ کند.
- مقدار آبی که روی گوشت میریزید نباید زیاد یا خیلی کم باشد تا گوشت خام بماند یا زیاد از حد پخته شود.
- خیساندن خلال پسته و بادام در داخل گلاب باعث نرم شدن خلال و عطر و طعم بهتر آن میشود.
- در دستور پخت قیمه نثار مجلسی برای مهمان بهتر است تا گوشت قیمهای خود را ریز خرد نکنید.