اگر میخواهید بدنتان هیدراته بماند، از گرفتگی عضلات خود جلوگیری کنید و پوستی شفاف و لطیف داشته باشید، میتوانید مصرف نمک دریایی خوراکی را در برنامه غذایی خود قرار دهید. خواص معجزهآسایی که نمک دریایی دارد به شما کمک میکند تا سموم اضافی بدن را پاکسازی کنید و مانع از التهاب پوست و اندامهای داخلی بدن خود شوید.
البته قبل از آنکه بخواهیم به خواص نمک دریا بپردازیم، بهتر است تا ابتدا با نمک دریا و مواد معدنی موجود در آن آشنا شویم. اگر میخواهید با 11 خاصیت شگفت انگیز و معجزهآسای نمک دریا آشنا شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
نمک دریا چیست؟
نمک دریا یا Sea Salt نوعی نمک است که از تبخیر آب دریا و دریاچههای شور به دست میآید. نمک دریا از گذشتههای دور برای پخت و پز و به عنوان یک چاشنی طعمدهنده و سبک برای غذاهای روزمره مورد توجه قرار گرفته است.
نمک دریا برخلاف نمک سفیدی که امروزه از آن استفاده میشود، تصفیه نشده بوده و حاوی مواد معدنی حیاتی از قبیل موارد زیر میباشد:
- کلر
- آهن
- سدیم
- منیزیم
- کلسیم
- پتاسیم
- روی (زینک)
نمک دریایی سرشار از سدیم کلراید بوده و به جلوگیری از انقباض و گرفتگی عضلات کمک میکند و خواص بینظیر آن باعث میشود تا پوستی شفاف، مفاصلی سلامت و قلب و کلیههای سالمتری داشته باشید.
11 خاصیت معجزه آسای نمک دریا
از جمله خواص شگفت انگیز نمک دریایی برای بدن، پوست و سلامتی دهان و دندان و … میتوان به ۱۲ خاصیت زیر اشاره کرد:
هیدراته نگه داشتن بدن
اولین و مهمترین خاصیت نمک دریا، هیدراته نگه داشتن بدن است. نمک دریایی به دلیل داشتن سدیم کلراید در ترکیبات خود، نقشی حیاتی در حفظ مایعات بدن داشته و اگر مقدار آن در خون کم باشد، شانس کمآبی بدن بسیار بالا میرود.
بهبود هضم غذا و حرکات روده
از دیگر خواص نمک دریا میتوان به هضم غذای بهتر و حرکات رودهای منظمتر اشاره کرد. این نمک با داشتن اسید کلریدریک در ساختار خود، تجزیه مواد غذایی به خصوص پروتئینها را آسانتر کرده و فرآیند هضم غذا را بهبود میبخشد.
پاکسازی پوست و کاهش التهابات پوستی
اگر میخواهید پوستی صاف، شفاف و بدون التهاب داشته باشید، دوش نمک دریا یا نشستن در وان حمام پر از آب و نمک دریایی بسیار کمککننده خواهد بود. نمک دریا میتواند التهابات پوستی، اگزما، پسوریازیس و سایر بیماریهای پوستی را التیام ببخشد.
شما میتوانید در یک وان آب گرم، ۱ فنجان نمک دریا بریزید و به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه در آن بنشینید و از خواص معجزهآسای نمک دریا بهرهمند شوید.
درمان کننده شوره سر
اگر از شوره سر رنج میبرید و روشهای درمانی مدرن و سنتی نتوانسته است میزان شورههای سر شما را کمتر کند، میتوانید از نمک دریا استفاده کنید. نمک دریا با تحریک جریان خون در کف سر، جذب بیش از حد چربی سر را کنترل کرده و شوره سر را از بین خواهد برد.
بهبود خواب شبانه
اگر دوش نمک دریا بگیرید و یا در وان آب گرم و نمک دریا بنشینید، میتوانید خواب راحتتر و عمیقتری را تجربه کنید. نمک دریا با داشتن خاصیت آرامبخشی و خوابآوری میتواند شانس تجربه خوابی عمیق پرآرامش را برایتان فراهم کند.
تنظیم ضربان قلب
نمک دریا با کاهش التهابات بدن، باعث میشود تا ضربان قلب تنظیم شود و در محدوده نرمال برای بدن بتپد. همچنین مصرف به اندازه نمک دریا مانع از بروز بیماریهای قلبی و اختلال در سیگنالهای الکتریکی بدن میشود.
جلوگیری از حبس مایعات در بدن
جلوگیری از حبس شدن بیش از اندازه مایعات در مفاصل، پاها و زیر شکم از دیگر خواص نمک دریایی میباشد. بسیاری از مردم بر این باورند که مصرف نمک باعث میشود تا دست و پاها ورم کند و مایعاتی اضافی در بدن حبس شود. اما این اتفاق به دنبال مصرف بیش از اندازه نمک سفید تصفیه شده میافتد، نه مصرف متعادل نمک دریایی! به طوری که اگر نمک دریا به اندازه نیاز بدن مصرف شود، میتواند از حبس شدن مایعات در بدن و تورم اندامها نیز جلوگیری کند.
حفظ تعادل الکترولیتها در بدن
مواد معدنی شگفت انگیزی مانند پتاسیم، منیزیم و کلسیم و … که در نمک دریا وجود دارد، نقشی حیاتی در حفظ تعادل الکترولیتها در بدن دارد. این مواد معدنی به بهبود سلامتی سیستم عصبی و ماهیچهها، قلب و مغز کمک میکند.
پس توصیه میکنیم تا به جای مصرف نوشیدنیهای الکترولیتی پر از قند، نوشیدن ترکیب نمک دریا با آب یا آب لیمو را امتحان کنید.
جلوگیری از گرفتگی عضلات
اگر میزان الکترولیتها در بدن کم شود، میتواند درد و گرفتگی عضلانی را به همراه داشته باشد. مصرف نمک دریا با جبران مواد معدنی از دست رفته در بدن، گرفتگی و دردهای عضلانی را مهار خواهد کرد.
نمک دریا و لاغری شکم
لاغری شکم و چربیسوزی در شکم از دیگر خواص نمک دریاست. نمک دریا با:
- تنظیم حرکات روده
- سمزدایی و پاکسازی بدن
- کالریسوزی و چربیسوزی
- بهبود سیستم گوارش و هضم غذا
منجر به کاهش یافتن چربیهای دور شکم شده و باعث لاغری شکم خواهد شد.
نمک دریا و سلامت دهان و دندان
وجود فلوئور در نمک دریا برای سلامتی دهان و دندان مفید بوده و به سفید کردن دندانها و ضد عفونی کردن دهان کمک میکند. شما میتوانید مخلوطی از نمک دریا و جوش شیرین و آب گرم را قرقره کنید تا از فواید مواد معدنی نمک دریا بهره ببرید.
مضرات نمک دریا چیست؟
مصرف بیش از اندازه هر نوع ماده غذایی و ماده معدنی برای بدن مضر است. مصرف بیش از حد نمک دریا باعث افزایش سطح سدیم در خون شده و باعث میشود تا:
- فشار خون بگیرید.
- فشار کلیوی بگیرید.
- پوکی استخوان بگیرید.
- به سنگ کلیه مبتلا شوید.
- به نارسایی قلبی مبتلا شوید.
درست است که خواص نمک دریایی باعث میشود تا پوست صورت و بدن سالمتر باشند و مفاصل و عضلهها از انواع التهابات و گرفتگیها به دور باشد، اما اگر مصرف نمک دریا بیرویه و زیاد باشد میتواند مصر باشد و سلامتی قلبی و کلیهها را به خطر بیندازد.
۴ نمک دریایی خوراکی که باید بشناسید
نمک دریایی با توجه به خاستگاه تولید آن و همچنین رنگهای مختلفی که دارد، در ۸ نوع مختلف تولید شده که هر یک از آنها عبارتند از:
نمک دریای خاکستری سلتیک (Celtic Grey Sea Salt)
نمک دریایی سلتیک که رنگی خاکستری دارد و با نام نمک فرانسوی خاکستری نیز شناخته میشود، از تبخیر آب حوضچههای جزر و مدی اقیانوس اطلس در فرانسه به دست میآید. این نمک برای طعمدهی به گوشت کبابی و سبزیجات بو داده مناسب بوده و برای طبخ غذا نیز انتخاب خوبی خواهد بود.
نمک صورتی هیمالیا (Himalayan Pink Salt)
نمک صورتی هیمالیا از معادن نمک کوههای هیمالیا در پاکستان به دست میآید و حاوی ۸۴ ماده معدنی متنوع میباشد. نمک صورتی هیمالیا شوری بیشتر و قیمت بالاتری دارد و با این حال میتواند جایگزین خوبی برای نمک دریای سفید باشد.
نمک کوشر (Kosher Sea Salt)
نمک کوشر یا نمک حلال در گذشته توسط یهودیان برای حلال کردن گوشت و جدا کردن خون از گوشت استفاده میشد. این نمک بافتی سبک داشته و دانههای بسیار درشتی در مقایسه با نمک سفره دارد. از نمک کوشر برای پخت و پز و به عنوان چاشنی تکمیل کننده غذا استفاده میشود.
نمک پولکی (Flake Sea Salt)
این نمک خوراکی دریایی از تبخیر آب دریا به دست آمده و بافت و شکل آن پولکی، سبک و نازک است. طعم نمک دریای پولکی سبک بوده و مواد معدنی کمتری دارد. این نوع نمک قیمت بالایی دارد و برای پخت و پز مناسب نیست و تنها به عنوان چاشنی تزئینی و مکمل در غذاها مورد استفاده قرار میگیرد.
مقایسه نمک دریا و نمک معمولی
اگر این سوال برایتان پیش آمده که تفاوت نمک دریا و نمک تصفیه شده معمولی چیست، پیشنهاد میکنیم تا جدول مقایسه خواص و ویژگیهای این دو نمک را مشاهده کنید:
اغلب افرادی که برای اولین بار قصد خرید نمک دریا را داشته باشند، علاوه بر اینکه خواص این نمک برایشان مهم است؛ تفاوت آن با نمک تصفیه شده معمولی نیز برایشان اهمیت دارد. در جدول زیر میتوانید مقایسه ویژگیهای نمک دریایی و نمک سفید تصفیه شده را مشاهده کنید:
ویژگی | نمک دریا | نمک معمولی |
نحوه استخراج | تبخیر آب دریا | استخراج از معادن نمک و تصفیه |
طعم | کمی تلخ و شورتر | شور |
اندازه بلورها | درشت تر و نامنظم | ریز و یکدست |
رنگ | سفید مایل به خاکستری | سفید |
مواد مغذی | حاوی مقادیر کمی از مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و کلسیم | یددار شده و غنی شده با آهن |
سدیم | به طور تقریبی مشابه نمک معمولی | به طور تقریبی مشابه نمک دریایی |
ناخالصی | ممکن است حاوی فلزات سنگین و پلاستیک های ریز باشد | تصفیه شده و عاری از ناخالصی |
قیمت | گران تر | ارزان تر |