دستور پخت, غذای اصلی

دستور پخت قیمه مجلسی

دستور پخت قیمه

خورش قیمه یکی از خورش‌های سنتی و اصیل ایرانی است که اغلب به همراه سیب زمینی یا بادمجان سرخ کرده سرو شده و در مهمانی‌های پرجمعیت ایرانی سرو می‌شود. دستور پخت قیمه بسیار آسان بوده و تنها با رعایت چند تکنیک ساده، مانند اضافه کردن پودر گل محمدی و یا چوب دارچین، باعث خوشمزه‌تر شدن آن می‌شود. معمولاً خورش قیمه به روش رستورانی به همراه گوشت قرمز گوسفندی و لپه تهیه می‌شود. البته برخی افراد آن را با سینه مرغ یا حتی بدون هیچ گوشتی نیز می‌پزند.

اگر به دنبال بهترین دستور پخت قیمه مجلسی آن هم به صورت مرحله به مرحله هستید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

مواد لازم برای پخت خورش قیمه مجلسی

مواد لازم
گوشت خورشتی ۳۰۰ گرم
لپه ۱۵۰ گرم
پیاز ۲ عدد
سیب زمینی ۲ عدد بزرگ
برنج سفید ۴ پیمانه
لیمو عمانی ۴ عدد
روغن مایع به مقدار لازم
رب گوجه فرنگی ۳ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده ۱ قاشق غذاخوری
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه هر کدام ۱ قاشق چایخوری
گلاب ۱/۲ قاشق غذاخوری
پودر هل ۱/۴ قاشق چای‌خوری
چوب دارچین ۱ عدد

طرز تهیه خورش قیمه برای ۴ نفر

مرحله اول: خیس کردن لپه و لیمو عمانی

ابتدا لپه‌ها را پاک کنید. سپس آن را داخل ظرفی مناسب بریزید و ۲ بار با آب ولرم بشویید. در نهایت تا جایی که لپه ها زیر آب بروند آن‌ها را خیس کنید. لیمو عمانی‌ها را با چنگال سوراخ کنید و داخل ظرف آب ولرم بریزید تا خیس بخورند.

بهتر است برای گرفتن نفخ لپه‌ها، آن‌ها را از شب قبل خیس کنید.

مرحله دوم: تفت دادن پیاز

پیاز را پوست بگیرید، نگینی خرد کنید. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید تا با مقداری روغن داغ شود. در نهایت پیاز را اضافه کنید و تفت دهید.

در این بین فراموش نکنید که لیمو عمانی‌ها را از آب بیرون بیاورید و آبکش کنید!

مرحله سوم: پختن لپه‌ها

تا پیاز سرخ می‌شود، یک قابلمه بردارید و لپه ها را در آن بریزید و تا جایی آب کنید که روی لپه‌ها را بپوشاند. سپس روی حرارت ملایم بگذارید تا بجوشد. بعد از قل خوردن کف روی آن را بگیرید و حرارت را خاموش کنید. این کار به پخت سریع لپه در قیمه کمک خواهد کرد.

مرحله چهارم: اضافه کردن گوشت به پیاز

بعد از طلایی شدن رنگ پیازها، گوشت خورشتی که مانند گوشت خورش قرمه سبزی خرد شده را داخل تابه بریزید و تفت دهید. بعد از ۵ تا ۱۰ دقیقه (زمانی که رنگ گوشت تغییر کرد) نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به آن اضافه کرده و به خوبی هم بزنید.

میدونی بهترین ادویه برای قرمه سبزی چیه؟

مرحله پنجم: اضافه کردن لپه به گوشت

بعد از ۵ الی ۱۰ دقیقه تفت دادن گوشت و ادویه‌ها، لپه آبکش شده را داخل قابلمه بریزید. اجازه دهید لپه کمی تفت بخورد تا رنگ باز کند و طلایی شود.

 

مرحله ششم: تفت دادن رب

در یک تابه کوچک مقداری روغن بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. بعد از داغ شدن روغن، رب را اضافه کرده و هم بزنید. رب را کمی تفت دهید اما حواستان باشد که آن را نسوزانید! بعد از ۲ تا ۳ دقیقه تفت دادن رب، آن را به ترکیب لپه و گوشت اضافه کنید و تا حد ترکیب شدن مواد، هم بزنید.

مرحله هفتم: اضافه کردن آب

در این مرحله، ۲ یا ۳ لیوان آب (تا جایی که روی مواد را بپوشاند) داخل قابمله بریزید. بعد از آنکه خورش جوشید، حرارت را کم کنید و در قابلمه را ببندید.

مرحله هشتم: اضافه کردن لیمو و گلاب به خورش

بعد از ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت که خورش قیمه پخت در قابلمه را باز کنید. هسته لیمو عمانی‌های خیس خورده را در بیاورید تا خورش تلخ نشود. سپس آن را به خورش اضافه کنید. همچنین هل، چوب دارچین یا پودر آن را به همراه گلاب به خورش اضافه کنید و اجازه دهیدتا برای حداقل ۲۰ دقیقه بجوشد. فراموش نکنید که برای رنگ بهتر غذا، در ۱۰ دقیقه آخر زعفران دم کرده را نیز به غذا اضافه کنید.

اگر لیمو عمانی ندارید، می‌توانید پرک لیمو عمانی را جایگزین آن کنید تا یک خورش جا افتاده و خوش طعم برای خودتان بپزید!

مرحله نهم: سرخ کردن سیب زمینی

سیب زمینی‌ها را پوست بگیرید و خلالی خرد کنید. آن‌ها را بشویید و داخل آبکش بریزید. یک تابه را روی حرارت متوسط بگذارید و به مقدار لازم روغن بریزید. بعد از داغ شدن روغن، سیب زمینی‌ها را اضافه کنید و به همراه کمی نمک و زردچوبه سرخ کنید.

 

مرحله دهم: پخت و آبکش کردن پلو

به ازای هر نفر ۲ پیمانه برنج سفید را پاک کنید و با آب ولرم بشویید. سپس یک قابلمه آب را روی حرارت متوسط بجوشانید. بعد از جوشیدن آب برنج را به قابلمه اضافه کنید. ۵ تا ۷ دقیقه بعد با یک قاشق چند دانه برنج را بیرون بیاورید و با ناخن فشار دهید.

اگر برنج نصف شد اما هنوز خام بود، آن را آبکش کنید. در غیر اینصورت ۱ تا ۲ دقیقه دیگر اجازه دهید بجوشد.

مرحله یازدهم: دم دادن برنج

بعد از آبکش کردن، یک قابلمه را روی حرارت متوسط بگذارید و مقداری روغن به آن اضافه کنید. سپس برنج را داخل قابلمه بریزید. برای بهتر دم کشیدن برنج با ته یک قاشق چند سوراخ روی سطح آن ایجاد کنید.

نکته طلایی!

برای دم کشیدن بهتر برنج، یک دم کنی روی در قابلمه بپیچید و در را کامل ببندید تا برای ۳۰ تا ۴۵ دقیقه به خوبی دم بکشد.

مرحله دوازدهم: سرو خورش قیمه مجلسی با سیب زمینی سرخ کرده

بعد از ۳۰ تا ۴۵ دقیقه که برنج دم کشید، در ظرفی دلخواه برنج قیمه را بکشید. در ظرفی دیگر خورش قیمه را بریزید و با سیب زمینی سرخ کرده تزیین کنید. خورشت قیمه مجلسی خود را می‌توانید با ماست، سبزی تازه یا سالاد شیرازی سرو و نوش جان کنید!

طرز تهیه خورش قیمه مجلسی با مرغ

شما می‌توانید برای داشتن یک قیمه مجلسی خوشمزه، گوشت را با مرغ جایگزین کنید. تنها نکته در این است که مدت زمان پخت قیمه با مرغ کمتر بوده و بین ۱ تا ۲ ساعت طول خواهد کشید.

بیشتر بخوانید: دستور پخت قیمه نثار اصل قزوینی با گوشت قرمز!

طرز تهیه خورش قیمه با گوشت چرخ‌کرده

برای تهیه یک قیمه رستورانی فوری، می‌توانید به جای گوشت قرمز و مرغ از گوشت چرخ‌کرده استفاده کنید. این کار باعث می‌شود مدت زمان پخت قیمه در قابلمه حداقل ۳۰ تا ۴۵ دقیقه کمتر شود.

۳ نکته کاربردی برای خوش رنگ شدن خورش قیمه

اگر در طرز تهیه خورش قیمه ساده به دنبال خوش رنگ و لعاب کردن آن هستید، حتماً از نکات زیر استفاده کنید:

  1. مقدار زعفران دم کرده‌ی بیشتری به غذا اضافه کنید.
  2. علاوه بر رب گوجه فرنگی، ۱ عدد گوجه فرنگی خام را پوره کرده به غذا اضافه کنید.
  3. حواستان باشد که رب را هنگام تفت دادن نسوزانید تا رنگ غذا تیره نشود و مزه سوختگی نگیرد.

چرا خورش قیمه تلخ می‌شود؟

یکی از دلایل تلخ شدن سوختن رب هنگام تفت دادن آن است. همچنین ممکن است زیاد بودن لیمو عمانی یا هسته داشتن آن سبب تخلی خورش شود. برای جلوگیری از تلخ شدن قیمه حواستان باشد:

  1. رب نسوزد.
  2. لیمو عمانی را زیاد نریزید
  3. حتماْ‌ هسته لیمو عمانی را در بیاورید و آن را خیس کنید.
  4. به جای لیمو عمانی از ۱ قاشق غذاخوری پرک لیمو استفاده کنید.
  5. ۱ عدد سیب زمینی کوچک را پوست بگیرید و به خورش اضافه کنید تا تلخی را بگیرد.

۶ نکته طلایی برای جا افتادن خورش قیمه مجلسی

برای جا افتادن و رنگ و لعاب بیشتر قیمه پیشنهاد می‌کنیم تا:

  1. گل محمدی در خورشت بریزید؛ پودر گل محمدی در قیمه به خورش مزه بهتری داده و آن را غلیظ‌تر می‌کند.
  2. برای عطر بهتر خورش قیمه، ۱/۳ قاشق چای‌خوری پودر زیره سبز به آن اضافه کنید.
  3. لپه‌ها را حداقل ۳۰ تا ۴۰ دقیقه جدا بپزید و سپس به گوشت و پیاز اضافه کنید.
  4. برای لعاب بیشتر، ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری عصاره قلم گاو به آن اضافه کنید.
  5. هرچه مقدار زعفران را بیشتر کنید، رنگ و لعاب غذا هم بهتر خواهد شد.
  6. از گوشت گوسفندی تازه استفاده کنید.

سوالات متداول شما درباره

سالاد شیرازی، سالاد فصل با کاهو و هر سالادی که دوست دارید را می‌توانید با قیمه میل کنید.
ادویه خورشت قیمه رستورانی ترکیبی از نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، چوب دارچین، هل سبز، پودر گل محمدی و زیره سبز است.
لپه را قبل از تفت دادن با گوشت و پیاز، برای ۳۰ تا ۴۰ دقیقه با آب بجوشانید.
گلاب و هل در قیمه نه تنها مزه آن را بهتر کرده، بلکه سبب عطر و بوی بهتر و لعاب بیشتر نیز خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *