میرزا قاسمی یکی از غذاهای اصیل گیلانی است که در دوران حکومت قاجار، توسط محمد قاسم خان در رشت ابداع شد. این غذای پرطرفدار و خوشمزه که ترکیبی از سیر، بادمجان کبابی، گوجهفرنگی و تخممرغ است، طرز تهیه آسانی دارد و در کمتر از ۱ ساعت آماده میشود.
در ادامه این دستور پخت از سری دستورهای پخت مجله گلها همراه ما باشید تا بیشتر با طرز تهیه میرزا قاسمی گیلانی، ادویه مخصوص و فوت و فنهای خوشمزهتر کردن این غذا آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه میرزا قاسمی با بادمجان کبابی
مواد لازم برای تهیه میرزا قاسمی برای ۴ نفر | |
بادمجان کبابی | ۶ عدد متوسط |
گوجه فرنگی | ۲ عدد متوسط |
تخم مرغ | ۲ عدد |
سیر | ۴ حبه |
رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
زردچوبه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
نمک | ۱/۲ قاشق چایخوری |
روغن | به مقدار لازم |
قبل از شروع به آماده کردن غذا، تمام مواد اولیه را تهیه کرده و در نزدیکی اجاق گاز قرار دهید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید به راحتی مطابق مراحل پخت میرزا قاسمی رشتی پیش بروید و غذای خوشمزهای برای خودتان تهیه کنید.
دستور پخت میرزا قاسمی خانگی در ۷ مرحله
مرحله اول: آماده کردن بادمجانها
بادمجانها را بشویید اما پوست نگیرید. سپس روی شعله گاز یا روی زغال آن را کبابی کنید و بعد از سیاه شدن پوست بادمجان، آن را از روی حرارت بردارید. بعد از سرد شدن، پوست بادمجانها را بگیرید و با یک گوشتکوب یا پشت قاشق، آنها را داخل ظرف دلخواه له کنید.
اگر بادمجان کبابی دوست نداشته باشیم چه کار کنیم؟
میتوانید به جای بادمجان کبابی، از بادمجان بخارپز یا بادمجان سرخ شده استفاده کنید. البته که طرز تهیه میرزا قاسمی با بادمجان سرخ شده بسیار پرطرفدار از دستور پخت آن با بادمجان آبپز شده است، اما از هر کدام که مطابق سلیقه شماست استفاده کنید.
همچنین بخوانید: چطور با بادمجان کبابی کشک بادمجان درست کنیم؟
مرحله دوم: آمادهسازی گوجهفرنگی
گوجهفرنگیها را بشویید و با چاقو، یک برش مربع شکل به انتهای آن بزنید. سپس آنها را به مدت ۵ دقیقه داخل یک قابلمه آب در حال جوش قرار دهید. بعد از جوشیدن، از آب خارج کنید و داخل یک کاسه آب سرد به همراه یخ بیندازید. بعد از سرد شدن کامل گوجهها، پوست آنها را جدا کنید و در آخر به کمک چاقو یا غذاساز، آنها را به خوبی له کنید.
مرحله سوم: تفت دادن سیر
سیرهای پوست گرفته را با کمک چاقو ریز خرد کنید. سپس یک تابه با اندازه متوسط را روی حرارت ملایم قرار دهید. مقداری روغن داخل تابه بریزید و بعد از داغ شدن آن، سیرها را اضافه کنید. سیر را مدام هم بزنید تا نسوزد. بعد از نرم شدن سیرها، ادویه مخصوص میرزا قاسمی ساده گیلانی که همان زردچوبه است را به سیر اضافه کنید و خوب هم بزنید.
برای مزه بهتر میتوانید همراه سیر، یک عدد پیاز متوسط را نیز تفت دهید.
مرحله چهارم: اضافه کردن گوجه، بادمجان و نمک و فلفل به ماهیتابه
ابتدا بادمجانها را داخل تابه بریزید و آن را به مدت حداقل ۲۰ دقیقه تفت دهید. سپس بلافاصله گوجهفرنگیها را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. نمک و فلفل سیاه را در این مرحله به مواد اضافه کنید تا مزهها حسابی با هم ترکیب شوند. تفت دادن مواد را تا زمانی ادامه دهید که آب اضافی گوجهفرنگی گرفته شود و بادمجانها به روغن بیفتند.
مرحله پنجم: اضافه کردن رب گوجهفرنگی
وسط تابه را از مواد خالی کنید و رب گوجهفرنگی را در آن قسمت بریزید. سپس کمی هم بزنید و به آرامی با سایر مواد ترکیب کنید.
رب گوجه فرنگی یک فوت کوزه گری رستورانی برای خوشمزهتر کردن میرزا قاسمی است که با توجه به میل و سلیقه خودتان میتوانید آن را به غذا اضافه کنید.
مرحله ششم: اضافه کردن تخممرغها
برای اضافه کردن تخم مرغها بهتر است مواد را به گوشهای از تابه هل دهید یا وسط تابه را خالی کنید. سپس تخم مرغها را در بخش خالی تابه بشکنید و هم بزنید تا به خوبی بپزتد. بعد از پخت کامل، آن را با ترکیب گوجهفرنگی و بادمجان کبابی خوب مخلوط کنید.
با این ادویه، دیگر تخم مرغ با مزه تکراری نخور!
مرحله هفتم: سرو میرزا قاسمی
بعد از تهیه میرزا قاسمی ساده با گوجه و بادمجان کبابی، آن را داخل ظرف دلخواه بریزید. سپس برای تزیین یک تخم مرغ را جداگانه نیمرو کنید و بدون آنکه هم بزنید، اجازه دهید بپزد. بعد از پخت تخم مرغ را روی میرزا قاسمی بگذارید و با کمی کنجد آن را تزیین کنید. میرزا قاسمی ساده و خانگی شما به سبک رستورانی آماده برای نوش جان کردن با نان سنگک و سبزی تازه است!
اگر عاشق غذاهای گیلانی هستی، حتماً طرز تهیه باقلا قاتق به روش اصیل گیلانی را امتحان کن!
چطور از تلخ شدن میرزا قاسمی جلوگیری کنیم؟
زیاد بودن تخم بادمجانها دلیل اصلی تلخ شدن این غذای گیلانی است. به همین منظور بهتر است بادمجانهایی که تخم کمتر و پوست تیرهتری دارند را استفاده کنید؛ یا اینکه بعد از سرخ یا کبابی کردن، تخم بادمجانها را جدا کنید.
طرز تهیه میرزا قاسمی با گردو چگونه است؟
برای تهیه یک میرزا قاسمی مجلسی، میتوانید مقداری گردو چرخکرده یا خرد شده را به ترکیب بادمجان و گوجهفرنگی حین پخت اضافه کنید. اما اگر نمی٬خواهید میرزا قاسمی طعم گردو بدهد، مغز گردو را برای تزیین آن استفاده کنید.
طرز تهیه میرزا قاسمی لا پلو
طرز تهیه میرزا قاسمی با برنج یا همان لا پلو بسیار آسان است. به این ترتیب که ابتدا میرزا قاسمی را آماده کرده و کنار بگذارید. سپس به تعداد هر نفر ۱ پیمانه برنج را داخل آب جوش بریزید و بعد از نیمپز شدن آبکش کنید. داخل یک قابلمه مناسب کمی روغن بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. نیمی از برنج آبکش شده را کف قابلمه بریزید. سپس مقداری از میرزا قاسمی را روی برنج و در وسط قابلمه بریزید. مجدداً روی میرزا قاسمی برنج بریزید و تا زمانی که مواد تمام شوند، این کار را تکرار کنید.
اجازه دهید تا غذا برای ۳۰ تا ۴۰ دقیقه دم بکشد تا برنج کاملاً نرم و آماده سرو شود. حواستان باشد که حتماً میرزا قاسمی را از لبه قابلمه فاصله دهید و در وسط بریزید.
طرز تهیه املت گوجه فرنگی با رب، پیاز و فلفل دلمه
۸ تکنیک برای خوشمزهتر شدن میرزا قاسمی
رعایت کردن هر یک از نکات زیر به شما کمک میکند تا یک میرزا قاسمی خوش عطر و طعم برای خودتان درست کنید:
- از روغن زیتون چه برای پخت و چه برای تزیین استفاده کنید.
- برای تزیین متفاوت میرزا قاسمی میتوانید مقداری پیاز داغ خلالی روی آن بریزید.
- اگر غذای تند دوست دارید، میتوانید از ۱/۲ قاشق چایخوری فلفل قرمز نیز استفاده کنید.
- برای مزه بهتر و رنگ و لعاب بیشتر، میتوانید از ۱/۲ قاشق چایخوری فلفل پاپریکا نیز استفاده کنید.
- برای تغییر مزه میرزا قاسمی مقداری فلفل دلمه رنده شده به ترکیب گوجهفرنگی و بادمجان اضافه کنید.
- به جای بادمجان کبابی، میتوانید بادمجانها را حلقه حلقه کرده و سرخ کنید و سپس در میرزا قاسمی بریزید.
- برای رنگ و لعاب بیشتر، میتوانید رب گوجه فرنگی را که یک تکنیک رستورانی و قهوه خانهای است، به میرزا قاسمی اضافه کنید.
- برای دودی شدن مزه بادمجانها، میتوانید آنها را روی ذغال یا چوب کباب کنید. اما اگر دوست ندارید میتوانید داخل فر یا حتی روی گاز کباب کنید تا مزه دودی به خود نگیرد.