کشور فرانسه، مهد تمدن و قلب اروپا، کشوری پر از زیبایی و تاریخچهای شگفت آور است. این کشور اروپایی تاریخ، فرهنگ و تمدن زبانزدی در میان کشورهای اروپایی داشته و نقاط عطف وسیعی از قبیل آزادی، دموکراسی، انقلاب کبیر و … را در تاریخ جهان رقم زده است. درست است که تاریخ دیرینه این کشور میان مردم شناخته شده اما غذاها و آداب غذا خوردن مردم فرانسه را نباید نادیده گرفت! فرهنگ فرانسه در غذا خوردن، ساعات خاص برای سرو غذا و محبوبترین وعدههای غذایی آنها نیز مانند انقلاب کبیر فرانسه میان مردم شهرت دارد. به عنوان مثال، سوپ پیاز یکی از همان غذاهای معروف و خوشمزه فرانسوی است که کمتر کسی نام آن را تا به حال نشنیده است!
اگر عاشق مردم و فرهنگ فرانسه هستید و دوست دارید درباره رسوم عجیب و جالبی که این کشور در غذا خوردن دارد بیشتر بدانید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
تاریخچه فرهنگ غذایی در فرانسه؛ از قرن چهاردهم تا انقلاب کبیر فرانسه!
قدمت فرهنگ غذایی کشور فرانسه برمیگردد به قرن چهاردهم؛ جایی که اولین مجموعه دستور غذایی فرانسه توسط گیوم تیرل، یک سرآشپز فرانسوی، نوشته شد. بعد از آن و در قرن هفدهم، سرآشپزهای معروف دیگر از جمله فرانسوا پیرلا وارن و ماری آنتوان کارم، جنبشهایی در صنعت غذایی فرانسه به پا کردند و سبک بومی و سنت غذایی قدیمی این کشور را تحت تاثیر سنت غذایی کشورهای خارجی تغییر دادند.
اندکی قبل از انقلاب کبیر فرانسه بود که غذاهایی مانند بوشه آ لارینه (غذایی سلطنتی بر پایه مرغ)، تحت تاثیر ذائقه همسر لهستانی لویی پانزدهم در فرهنگ فرانسه جا پیدا کرد و محبوب شد. غذاهای فرانسوی قرون ۱۴ تا ۱۸ نه تنها در زمان خود شهرت خاصی داشتند، بلکه امروزه هم به عنوان غذاهای سنتی و محبوب در رستورانها سرو میشوند.
طی تغییر تحولات بعد از انقلاب فرانسه (از جمله جایگزین شدن مواد گران قیمت با مواد اولیه معمولی)، ویژگیهای خاصی در فرهنگ غذایی دوران پس از انقلاب پدید آمد که مهمترین آنها عبارتند از:
- آشپزی با مواد اولیه تازه و باکیفیت
- کاهش زمان پخت ماهی، گوشت گوساله و سبزیجات و… برای حفظ طعم و مزه
- استفاده از روش بخار پز کردن گوشت و سبزیجات به جای سرخ کردن یا پختن در آب
- استفاده از طعمدهندههای سبک مانند کره، آب لیمو و سرکه به جای سسهای سنگین مانند بشامل
اگر دقت کرده باشید، ردپای این رسوم عجیب همچنان در فرهنگ فرانسویها به چشم میخورد و اکثر غذاها به شیوههای سنتی طبخ و سرو میشوند.
همچینن بخوانید: فرهنگ غذایی کشور کانادا
۱۰ رسم و آداب غذا خوردن جالب در کشور فرانسه
آداب و رسوم غذا خوردن در کشور فرانسه بخش اعظم و مهمی از فرهنگ این کشور را میسازد. یکی از مهمترین آدابی که نه تنها در زندگی روزمره بلکه بر سر سفره شام هم به آن توجه میشود، دیرتر رسیدن به مهمانی است. یعنی در فرانسه مرسوم است که حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دیرتر به خانه میزبان بروید. البته این قانون تنها برای وعده شام صدق کرده و در وعده ناهار نباید دیرتر برسید!
از دیگر عادات غذایی در کشور فرانسه، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. چاقو و چنگال را در دست راست بگیرید.
از گذشته مرسوم بوده است که هنگام غذا خوردن در کشور فرانسه، چاقو و چنگال را در دست راست خود بگیرید.
2. تا میزبان اجازه نداده، غذا نخورید!
گفته میشود که تا زمانی که میزبان به شما نگفته “بفرمایید” نباید غذا بخورید و بایستی منتظر اجازه میزبان برای غذا خوردن باشید.
3. هنگام غذا خوردن دستتان را روی پاها نگذارید!
از دیگر رسوم عجیب فرانسه این است که حین غذا خوردن نباید دستهایتان را روی پاها قرار دهید. بهتر است که در طول غذا خوردن دستهایتان روی میز قرار گرفته باشد.
4. ظرف غذای خود را حسابی تمیز کنید.
شاید شنیده باشید که اغلب مادرهای ایرانی اجازه نمیدهند کف ظرف غذا را تمیز و براق کنید. اما در کشور فرانسه اینطور است که بسته به غذا، ابتدا با چنگال و سپس با یک تکه نان (اغلب باگت) کف ظرف را تمیز کنید و چیزی بر جای نگذارید.
با فرهنگ مهمان نوازی ایرانیان بیشتر آشنا شوید.
5. ساعت ۴ را فراموش نکنید!
برای نشان دادن اینکه غذایتان تمام شده، بایستی چاقو و چنگال خود را در موقعیت ساعت ۴ قرار دهید و به میزبان بگویید که تمایلی به غذا خوردن ندارید.
6. میوه را پوست بگیرید.
اگر بعد از غذا برایتان میوه سرو کردند، تحت هیچ شرایطی آن را با پوست نخورید! حتماً میوه را پوست بگرید و سپس میل کنید.
7. نوشیدنی الکلی با یخ، توهین به فرانسویها!
فرانسویها صرف نوشیدنیهای الکلی با یخ را بی احترامی میدانند. پس بهتر است لیوانتان را خالی از تکههای یخ کنید.
8. چای و قهوه را با کاسه بنوشید.
اغلب مردم فرانسه به جای آنکه صبحها چای و قهوه را در فنجان بنوشند، آن را در یک کاسه کوچک ریخته و سر میکشند!
9. کاهو را دور چنگال بپیچید.
کاهو خوردن در آداب غذایی فرانسه از آن جهت مرسوم است که آن را مانند ماکارونی دور چنگال پیچیده و سپس نوش جان میکنند.
میدونی بهترین ادویه برای ماکارونی چیه؟
10. دیر شام بخورید.
در فرانسه مرسوم است که مردم یک وعده غذایی مانند عصرانه را ساعت ۶ عصر میل میکنند. سپس وعده شام را بین ساعت ۸ تا ۹ شب میخورند.
ساعات سرو غذا در فرهنگ غذایی فرانسه
نه تنها رسوم عجیب و جالب در غذا خوردن، بلکه ساعات سرو غذا در کشور فرانسه هم از رسوم عجیب آن به شمار میرود. ساعاتی که وعدههای غذایی در این کشور سرو میشوند عبارتند از:
- صبحانه: ۶ تا ۸ صبح
- نهار: ۱۲ تا ۱۴ بعد از ظهر
- عصرانه: ۶ تا ۷ عصر
- شام: ۸ شب به بعد
برای آنکه در سفرتان به کشور فرانسه نهایت لذت را از طعم و مزه غذاها ببرید و هیچ وعدهای را از دست ندهید، ساعات غذا خوردن در این کشور را مد نظر داشته باشید.
رسوم غذایی عجیب در فرانسه
شاید جالب باشد بدانید که:
- خوردن صبحانه سبک شامل کروسان و قهوه یا پن شکلاتی و هات چاکلت
- غذا نخوردن حین حرکت (فقط باید نشسته غذا بخورید!)
- نخوردن میانوعده با وجود تنقلات و شیرینیهای جذاب
- نشستن و خوردن کروسان به همراه قهوه
- نخوردن غذا در وسایل نقلیه عمومی
- سرو نان در تمام وعدههای غذایی
- کم غذا خوردن
از جمله رسوم عجیب غذا خوردن در کشور فرانسه است. با وجود عجیب بودن این رسمها، رعایت آنها بسیار ضروری بوده و پشت گوش انداختن هر کدام به معنای بی احترامی به فرهنگ و مردم این کشور به شمار میرود!
محبوب ترین غذاهای فرانسوی
از جمله معروفترین و محبوبترین غذاهای اصلی، پیش غذا و دسرهای کشور فرانسه، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پیش غذاهای محبوب فرانسوی
- سوپ پیاز (Soupe a l’oignon)
- سالاد پنیر بز گرم (Chevre Chaud)
غذاهای اصلی و سنتی فرانسه
- راتاتویی (Ratatouille)
- کیش لورن (Quiche Lorraine)
- بیف بورگینیون (Boeuf Bourguignon)
- خورشت گوساله (Blanquette de Veau)
- استیک و سیب زمینی سرخ شده (Steak and Fries)
دسرهای محبوب و خوشمزه فرانسوی
- سوفله شکلاتی
- کرم بروله
- ماکارون
همچنین بخوانید: معرفی ۹ غذای معروف فرانسوی + ۲ دسر خوشمزه
خلاصه کلام…
فرهنگ غذایی فرانسه فرهنگی سرشار از آداب و رسوم غذایی متنوع از جمله کم غذا خوردن، صبحانههای سبک، نشستن و قرار ندادن دستها روی پا هنگام غذا خوردن و… است. این کشور نه تنها آداب غذا خوردن متفاوتی دارد، بلکه غذاهایی بسیار محبوب از قرون ۱۴ تا به امروز را در خود جای داده است.