کیکی اسفنجی پایه تمامی کیکهای خامهای، کیک تولد و حتی کیکهای خانگی برای مهمانیهاست. اگر فوت و فنهای تهیه یک کیک اسفنجی ترد و پفکی را بشناسید، میتوانید کیکهای طعم دار با روکشهای مختلف و مخلفاتی مانند خامه و… برای تولدها و مهمانیها آماده کنید.
طرز تهیه کیک اسفنجی بسیار ساده بوده و به کمک تخم مرغ، آرد، شیر و … و یا حتی پودر کیک آماده نیز درست میشود. برای آشنایی با دستور پخت و مواد اولیه لازم برای کیک اسفنجی برای ۴ نفر، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
مواد لازم برای کیک اسفنجی ۴ نفره
مواد لازم کیک اسفنجی ساده برای ۴ نفر | |
آرد | ۲ پیمانه |
شکر | ۱ پیمانه |
شیر | ۱ پیمانه |
تخم مرغ | ۴ عدد |
وانیل | ۱/۲ قاشق چایخوری |
روغن مایع | ۲/۳ پیمانه |
بکینگ پودر | ۲ قاشق مرباخوری |
با توجه به سلیقه خودتان میتوانید مقدار شکر را کمتر یا بیشتر کنید تا کیکی با شیرینی کمتر یا بیشتر داشته باشید.
طرز تهیه کیک اسفنجی وانیلی ساده
قبل از آماده کردن خمیر کیک، ابتدا تمام مواد اولیه را به همراه یک قالب با قطر ۲۵ سانتیمتر، یا یک قابل کمربندی و یا یک پیرکس نشکن یا هر ظرفی که برای پخت کیک استفاده میکنید را فراهم کنید. سپس قدم به قدم با مراحل زیر پیش بروید:
1. جدا کردن زرده و سفیده
تخم مرغها را دانه دانه بشکنید و زرده و سفیده هر یک را در ظرفی جداگانه بریزید. سپس سفیده را به کمک همزن برای ۵ تا ۱۰ دقیقه بزنید تا کاملاً سفت شود؛ طوری که حسابی پفکی و سفید شود و اگر ظرف را سر و ته کردید، بیرون نریزد.
بیشتر بخوانید: چطور کیک ردولوت درست کنیم؟
2. گرم کردن فر
اگر از فر برای پخت کیک استفاده میکنید، آن را روشن و با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. اگر هم از کیکپز استفاده میکنید، آن را به برق بزنید و اجازه دهید گرم شود.
3. اضافه کردن شکر و وانیل به زرده
شکر را به همراه وانیل، در زردههای تخم مرغ بریزید. سپس پرههای همزن را از سفیده تمیز کنید و با دور تند تا جایی هم بزنید که رنگ مواد به سفیدی بزند و کش بیاید.
4. اضافه کردن شیر به مواد
دور همزن را کند کنید و شیر را به آرامی به مواد اضافه کنید و تا حد ترکیب شدن هم بزنید.
5. اضافه کردن روغن به مایع زرده
بعد از شیر، روغن را آرام آرام به مواد اضافه کنید و با دور کند همزن به خوبی ترکیب کنید. بعد از یکدست شدن مواد، همزن را خاموش کنید.
6. الک کردن آرد و بکینگ پودر
در یک ظرف جداگانه، آرد و بکینگ پودر را با هم ترکیب کنید و تا ۳ بار الک نمایید.
7. اضافه کردن مخلوط خشک به زرده
آرد و بکینگ پودر الک شده را طی چند مرحله به مواد زرده اضافه کنید و هم بزنید تا بافتی نرم، لطیف و یکدست پیدا کند.
8. اضافه کردن سفیده به مایع زرده
به کمک یک لیسه شیرینی پزی یا قاشقی مناسب، سفیده را در ۴ مرحله به زرده اضافه کنید. سفیده را به طور دورانی هم بزنید تا به خوبی با زرده ترکیب شود.
سفیده را بیش از حد هم نزنید تا پف آن نخوابد و تردی کیک از بین نرود.
9. ریختن مایه کیک داخل قالب
کف و دیوارههای قالب را با مقداری روغن یا کره چرب کنید و روی آن یک کاغذ روغنی پهن کنید. سپس مایه کیک را به آرامی داخل قالب بریزید. در آخر برای گرفتن حبابهای کیک، کف قالب را ۲ تا ۳ بار روی یک سطح صاف بزنید تا حبابهای آن خارج شوند.
10. قرار دادن قالب داخل فر
قالب کیک اسفنجی را برای مدت ۴۵ دقیقه در فر از قبل گرم شده بگذارید. بعد از ۴۵ دقیقه آن را با یک سیخ چوبی تست کنید. اگر مغز پخت شده بود فر را خاموش کنید؛ اما اگر مایه کیک به سیخ چسبید، آن را برای ۵ دقیقه دیگر در فر قرار دهید و سپس حرارت را خاموش کنید.
11. سرو کیک اسفنجی
بعد از سرد شدن کیک، آن را از قالب خارج کنید و به همراه خامه زده شده، سس شکلات یا میوههای فصلی تازه سرو کرده و به همراه یک فنجان چای یا قهوه نوش جان کنید!
همچنین بخوانید: چطور کیک وانیلی خانگی درست کنیم؟
دستور تهیه کیک اسفنجی ساده با پودر کیک آماده
مواد لازم کیک اسفنجی با پودر کیک آماده | |
پودر کیک وانیلی آماده گلها | ۱ بسته |
تخم مرغ | ۳ عدد |
روغن | ۱/۲ پیمانه |
آب یا شیر | ۳/۴ پیمانه |
برای تهیه کیک اسفنجی با پودر کیک آماده گلها، تخم مرغ ها را در یک ظرف بشکنید و آن را برای ۲ تا ۳ دقیقه با دور تند بزنید. سپس شیر یا آب را با روغن مایع به آن اضافه کنید و تا حد ترکیب شدن هم بزنید. در نهایت پودر کیک را به مایه اضافه کنید و با دور کند هم بزنید تا مواد یکدست شوند.
خمیر کیک را در قالبی که کف و دیواره های آن چرب شده و با کاغذ روغنی پوشانده شده بریزید و در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا برای ۴۵ دقیقه به خوبی مغز پخت شود.
اگر وقت نداری کیک اسفنجی درست کنی، پودر کیک وانیلی آماده راه چارهته!
طرز تهیه کیک اسفنجی با اندازه گیری لیوانی
مواد لازم کیک اسفنجی ساده و پفکی | |
آرد | ۱ و ۱/۴ لیوان |
شکر | ۱/۲ لیوان |
شیر | ۱ لیوان |
کره نرم شده یا روغن | ۱ لیوان |
تخم مرغ | ۴ عدد درشت |
بکینگ پودر | ۲ قاشق مرباخوری |
وانیل | ۱/۲ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کیک اسفنجی با اندازه گیری لیوانی دقیقاً مشابه با دستور پخت آن با اندازهی پیمانهای بوده و تفاوتی بین روش پخت وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: با این دستور پخت، یک کیک براونی لطیف و خوشمزه درست کن!
فوت و فن کوزه گری برای پخت کیک اسفنجی ساده
- میتوانید به جای شیر، از آب ساده یا آب پرتقال هم استفاده کنید.
- برای پف کردن کیک، حتماً فر را از قبل در دمای مشخص گرم کنید.
- برای جلوگیری از خمیر شدن کیک، بعد از خارج کردن از قالب آن را برش بزنید.
- از آرد مناسب (ترجیحاً آرد ۳ صفر یا نول) استفاده کنید تا کیک سبک و پفکی شود.
- برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن روی کیک، آن را در قالبی با اندازه مناسب بریزید.
- قبل از خارج کردن کیک از قالب، حتماً آن را برای ۵ دقیقه استراحت دهید تا مقداری خنک شود.
- میتوانید برای طعم دار کردن کیک از پودر کاکائو، آب پرتقال یا اسانس پرتقال و رنگهای خوراکی و … استفاده کنید.
چه کار کنیم کیک خشک نشود؟
اگر آرد کم باشد، کیک چسبنده میشود. پس بهتر است آرد را به اندازه گفته شده به مایه کیک بزنید و اگر حس کردید مقدار آن کم است، به اندازه نصف پیمانه آرد به کیک اضافه کنید.
چه کار کنیم کیک چسبناک نشود؟
از طرفی دیگر چسبنده شدن کیک به دلیل بیش از حد مخلوط کردن آن است. برای جلوگیری از این کار مواد تر و خشک را تا زمانی هم بزنید که ترکیب و یکدست شوند. نه بیشتر!