دستور پخت قورمه سبزی خانگی با گوشت

نویسنده: تیم تحریریه گلها

بهمن 17, 1402

2 پاسخ ها

دستور پخت قورمه سبزی

خورشت قورمه سبزی یک خورشت مجلسی و بسیار خوشمزه ایرانی است که با ترکیبی از سبزی‌های معطر مانند شنبلیله و جعفری و اسفناج و به همراه گوشت قرمز تکه‌ای و یا گوشت مرغ پخته می‌شود. دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی برای مهمانی‌ها و دورهمی‌های خانوادگی بسیار آسان بوده و تنها نیاز به صبر و حوصله دارد تا یک خورشت جا افتاده و خوش عطر و طعم داشته باشید.

در ادامه همراه آشپزخانه گلها باشید تا طرز تهیه خورشت قورمه سبزی خانگی با گوشت و مرغ را به شما آموزش دهیم.

مواد لازم برای تهیه قورمه سبزی خانگی با گوشت قرمز برای ۴ تا ۶ نفر

مواد لازم
سبزی قورمه 1 کیلوگرم
گوشت قرمز سردست با راسته خرد شده نیم کیلوگرم
پیاز سفید یا زرد 1 کیلوگرم
لیمو عمانی ۵ تا ۶ عدد
روغن مایع یا روغن حیوانی ۲۵۰ گرم
لوبیا قرمز یا چیتی نیم پیمانه
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
فلفل نصف قاشق چایخوری
آب به مقدار لازم
آب لیموترش به مقدار لازم

ترکیبات سبزی خورشت قورمه سبزی

برای تهیه خورشت قورمه سبزی از ترکیبی از سبزیجات معطر و تازه استفاده می‌شود که شامل سبزیجات زیر می‌باشد:

  • تره
  • نعناع
  • گشنیز
  • اسفناج
  • شنبلیله
  • جعفری

البته سبزی مخصوص قورمه سبزی در هر منطقه از ایران و با توجه به ذائقه افراد متفاوت است. به عنوان مثال سبزی قورمه در جنوب ایران، سبزیجات معطر دیگری مانند سیر و شوید نیز دارد. یا در استان آذربایجان از سبزی ترخون در ترکیب سبزی مخصوص قورمه سبزی استفاده می‌شود تا طعم تند و تیزی به غذا بدهد.

 

میزان شنبلیله‌ای که در سبزی خورشت قورمه سبزی خانگی استفاده می‌شود مقدار کم و به اندازه است. یعنی نه به قدری کم است که خورشت عطر و طعم نداشته باشد و نه آنقدر زیاد است که خورشت تلخ و بدمزه شود.

میزان سبزی خورشتی لازم برای ۴ الی ۵ نفر

اگر ۴ الی ۵ نفر هستید، مقدار سبزی‌هایی که برای خورشت قورمه سبزی خانگی نیاز دارید هر کدام به شرح زیر هستند:

  • تره: ۲۰۰ گرم
  • گشنیز: ۱۰۰ گرم
  • اسفناج: ۲۰۰ گرم
  • جعفری: ۲۰۰ گرم
  • شنبلیله: ۱۰۰ گرم

طرز تهیه خورشت قورمه سبزی خانگی

  1. خیساندن و آماده کردن لوبیاها

در مرحله اول و قبل از آماده کردن خورشت قورمه سبزی، لوبیا چیتی با لوبیا قرمزتان را پاک کنید تا سنگ نداشته باشد. سپس برای گرفتن نفخ لوبیاها آن را به مدت حداقل ۶ ساعت و حداکثر ۱۰ تا ۱۲ ساعت در آب بگذارید تا به خوبی خیس بخورد. فراموش نکنید که در طول این مدت چند بار آب لوبیا را عوض کنید تا نفخ آن کاملاً گرفته شود.

خیساندن لوبیا

 

این کار را یک شب قبل از پخت خورشت قورمه سبزی انجام دهید تا در روز مد نظرتان نگران پخت لوبیا و نفخ آن نباشید.

  1. خرد کردن و تفت دادن سبزی قورمه

در مرحله دوم نوبت به آماده کردن سبزی خورشتی می‌رسد. اگر سبزی خرد نشده خریدید، به یک چاقوی ساطوری و یک تخته آشپزی نیاز دارید تا بتوانید سبزی را خرد کنید. سعی کنید سبزی‌ها را تا حد امکان ریز خرد کنید تا غذایتان سریع‌تر جا بیفتد و لعاب بیشتری داشته باشد. به جای استفاده از چاقو می‌توانید از مخلوط کن و یا سبزی خرد کن هم استفاده کنید.

اما اگر سبزی شما خرد شده و آماده است، یک تابه بزرگ بردارید و روی شعله ملایم گاز قرار دهید. سبزی‌ها را داخل تابه بریزید و هیچ روغنی به آن اضافه نکنید تا زمانی که آب سبزی‌ها کامل گرفته شود. بعد از خشک شدن آب سبزی، کمی روغن به آن اضافه کنید و سبزی را سرخ کنید.

تفت دادن سبزی قورمه سبزی

فوت کوزه گری!

اگر احساس کردید که سبزی‌هایتان در حال سوختن است و زیر شعله کم است، مقدار کمی آب به آن اضافه کنید تا هم بهتر سرخ شود و هم یک بافت نرم و خوش عطر به خود بگیرد.

سرخ کردن سبزی‌ها را تا جایی ادامه دهید که سبزی‌ها تیره شوند و عطر و آب اضافی نداشته باشند. معمولاً ۷۰ تا ۹۰ دقیقه زمان برای سرخ شدن سبزی‌‌های خورشت قورمه سبزی نیاز است.

یک نکته طلایی!

اگر سبزی سرخ شده و فریز شده از قبل داخل یخچال دارید، مقدار کمی از آن را به سبزی‌های داخل تابه اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم خورشت و ظاهر آن بهتر شود.

  1. خرد کردن و تفت دادن پیاز

در مرحله سوم نوبت به خرد کردن و سرخ کردن پیاز می‌رسد. پیاز مهم‌ترین بخش از دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی است و به گرفتن مزه زهم گوشت کمک می‌کند. برای پخت گوشت خورشت قورمه سبزی، یک عدد پیاز بزرگ سفید یا زرد را بردارید. آن را پوست بگیرید و سپس مکعبی خرد کنید و داخل تیک تابه بریزید. روی پیازها کمی روغن بریزید و با حرارت ملایم تا زمانی که رنگ پیازها تغییر کند و طلایی شود، تفت دهید.

تفت دادن پیاز

  1. آماده کردن گوشت قرمز

در این مرحله گوشت سر دست گوساله یا گوسفندی خریداری شده را ابتدا به خوبی بشویید. سپس بر روی یک تخته آشپزی و با کمک یک چاقوی تیز به قطعه‌های مکعبی کوچک خرد کنید.

  1. تفت دادن گوشت و پیاز به همراه ادویه‌جات

تفت دادن گوشت و پیاز

در مرحله پنجم بعد از خرد کردن گوشت خورشتی، آن را داخل تابه پیازهای سرخ شده بریزید و تفت دهید. تفت دادن گوشت را تا جایی ادامه دهید که رنگ گوشت تغییر کند و از قرمزی به سمت سفیدی برود. بعد از آنکه گوشت به خوبی سرخ شد، نمک و فلفل و زردچوبه و ادویه‌های دلخواهتان مانند پودر سیر یا چاشنی قورمه سبزی را به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید.

تفت دادن را ادامه دهید تا جایی که ادویه‌ها کاملاً به خرد گوشت و پیاز برود.

 

  1. اضافه کردن سبزی قورمه و لوبیا به گوشت و پیاز

اضافه کردن لوبیا و سبزی

در مرحله ششم پخت خورشت قورمه سبزی خانگی، سبزی‌های سرخ شده و همچنین لوبیاهای پخته را به گوشت و پیاز تفت داده شده اضافه کنید.

 

  1. ترکیب کردن لیمو عمانی و آب لیمو ترش با خورشت

به ترکیب گوشت، سبزی و لوبیا لیموهای عمانی را اضافه کنید. برای گرفتن تلخی لیمو عمانی می‌توانید پیش از اضافه کردن لیموها به خورشت، آن‌ها را از وسط نصف کنید، هسته‌ها را در بیاورید و برای مدت کوتاه و کمتر از ۳۰ دقیقه داخل آب خیس کنید.

با اینکه تلخی لیمو عمانی گرفته می‌شود، اما ممکن است که ترشی آن هم از بین برود. بنابراین می‌توانید یا از لیمو عمانی بیشتری استفاده کنید و یا به جای لیمو عمانی، از پودر گرد لیمو استفاده کنید.

سوراخ کردن لمو عمانی با چنگال

 

یا حتی می‌توانید تعداد لیموی کمتری بریزید و در کنار آن مقداری آب لیمو ترش (با توجه به سلیقه خودتان) به خورشت اضافه کنید.

نکته مهم!

یادتان نرود که اگر لیمو عمانی را خیس نکردید، به آن چنگال بزنید و هسته‌های لیمو را بیرون بکشید.

  1. ریختن آب و جا افتادن خورشت

در این مرحله به مقدار لازم و تا جایی که مواد خورشت زیر آب برود، آب داخل قابلمه می‌ریزیم. سپس صبر می‌کنیم تا آب داخل قابلمه بجوشد. در این مرحله زیر حرارت را کم می‌کنیم و در قابلمه را می‌گذاریم و اجازه می‌دهیم تا خورشت قورمه سبزی ما به مدت ۳ الی ۴ ساعت بپزد و جا بیفتد.

یادتان نرود که بعد از ۲ ساعت و نیم حتماً مزه خورشت را بچشید و اگر نمک آن کم بود، به سلیقه خودتان مقداری نمک به خورشت اضافه کنید.

۹ فوت و فن کوزه گری برای پخت خورشت قورمه سبزی خانگی

  1. در دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی بهتر است تا از گوشت گوسفندی تازه استفده کنید تا مزه و طعم خورشت بهتر شود.
  2. برای بیشتر شدن روغن خورشت، می‌توانید به جای روغن از عصاره قلم استفاده کنید تا هم خورشت چرب‌تری داشته باشید و هم خورشت مقوی تری داشته باشید.
  3. اگر لوبیا چیتی دوست ندارید، می‌توانید با توجه سلیقه خودتان از لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی و یا لوبیا سفید استفاده کنید.
  4. اگر در دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی از سبزی تازه به همراه مقدار کمی سبزی خورشتی فریز شده استفاده کنید، عطر و طعم بهتری خواهید داشت.
  5. برای گرفتن تلخی خورشت قورمه سبزی و رنگ و لعاب دادن به آن، یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی به آن اضافه کنید.
  6. برای روغن انداختن خورشت قورمه سبزی خانگی، ۳ یا ۴ قالب یخ داخل قابلمه بریزید تا روغن قورمه سبزی در بیاید.
  7. به جای لیمو عمانی از گرد لیمو استفاده کنید تا هم خورشتتان تلخ نشود و هم ترشی ملایم‌تری به خورشت بدهید.
  8. سبزی‌های خورشتی را تا حد امکان ریز خرد کنید. چرا که حین سرخ شدن سریع‌تر می‌پزد و بهتر جا می‌افتد.
  9. اجازه دهید تا آب خورشت تا حد امکان گرفته شود و خورشت کاملاً جا بیفتد و آبکی نباشد.

 

چرا خورشت قورمه سبزی من تلخ است؟

تلخ شدن خورشت قورمه سبزی شما می‌تواند چند دلیل مختلفی داشته باشد:

  • از لیمو عمانی زیادی استفاده کردید

اگر تلخی قورمه سبزی به خاطر لیمو عمانی است، آن‌ها را از خورشت خارج کنید و مقدار کمی آب لیموی تازه در خورشت بریزید. حواستان باشد که حتماً آب لیمو تازه باشد.

  • از مقدار زیادی شنبلیله استفاده کردید

اگر زیاد بودن شنبلیله باعث شده خورشت شما تلخ شود، می‌توانید مقداری سبزی خورشتی با شنبلیله کم به خورشت اضافه کنید. اگر سبزی خورشتی ندارید، مقداری اسفناج و گشنیز خرد کنید و به خورشت اضافه کنید و اجازه دهید جا بیفتد.

  • سبزی‌ها بیش از اندازه سرخ شده باشد

اگر خورشتتان به دلیل سرخ شدن بیش از حد سبزی‌ها تلخ شده باشد، می‌توانید یک عدد سیب زمینی کوچک را داخل خورشت بیندازید و قبل از پخته شدن آن را خارج کنید.

  • پیاز بیش از حد سرخ شده و ته گرفته است

اگر حین سرخ کردن پیاز حواستان نبوده و پیاز کمی ته گرفته و بیش از حد سرخ شده است، می‌توانید قبل از ادامه دادن به پخت و پز یک پیاز دیگر بردارید و سرخ کنید تا مزه خورشت خراب نشود.

آیا می‌توانیم از سبزی خشک به جای سبزی تازه استفاده کنیم؟

بله، چرا که نه! اگر در خارج از ایران زندگی می‌کنید و یا جایی هستید که به سبزی تازه دسترسی ندارید، می‌توانید از سبزی‌های خشک و یا سبزی قورمه سبزی سرخ شده در دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی خود استفاده کنید.

اگر می‌خواهید به دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی خودتان سرعت ببخشید، در کوتاه‌ترین زمان ممکن قورمه سبزی بپزید و خانه‌تان بوی سبزی نگیرد، می‌توانید سبزی قورمه نیمه آماده و سرخ شده بخرید!

 

برای بیشتر شدن لعاب خورشت قورمه سبزی خانگی با گوشت چه باید کرد؟

اگر می‌خواهید در دستور پخت خورشت قورمه سبزی خانگی خود لعاب غذا را بیشتر کنید، پیشنهاد می‌کنیم تا مقداری اسفناج به سبزی خورشتی اضافه کنید. اگر هم در مخلوط سبزی خورشتی خود اسفناج دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقدار آن را کمی بیشتر کنید. حتماً امتحانش کنید و نتیجه را در بخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.

میدونی چطوری یک قیمه مجلسی و خوشمزه درست کنی؟

آیا می‌توانیم سبزی خام و لوبیا را به همراه گوشت بپزیم؟

بله. شما هم می‌توانید سبزی و لوبیا را به صورت خام به گوشت اضافه کنید و اجازه دهید تا از همان ابتدا همه مواد با هم پخته شوند. یا اینکه می‌توانید سبزی را جداگانه سرخ کنید، لوبیا را بپزید و بعد از آنکه گوشت کاملاً پخته شد، تمامی مواد را یکجا بریزید و اجازه دهید به مدت ۱ ساعت یا ۱ ساعت و نیم جا بیفتد.

لوبیا چیتی یا لوبیا سفید؟

فرقی ندارد که از لوبیای سفید، چشم بلبلی، لوبیا قرمز و یا لوبیا چیتی برای خورشت قورمه سبزی استفاده می‌کنید. نوع لوبیایی که استفاده می‌‌کنید سلیقه‌ای است. اما در بیشتر دستورهای پخت خورشت قورمه سبزی خانگی معمولاً از لوبیا قرمز استفاده می‌شود.

مقالات مرتبط

طرز تهیه تخم مرغ و خرما

طرز تهیه املت تخم مرغ با خرما

اگر به دنبال یک صبحانه مقوی و خوشمزه هستید، املت خرما، ترکیبی جذاب از طعم شیرین خرما و لطافت تخم

بهترین ادویه ترشی بندری

طرز تهیه بهترین ادویه ترشی بندری

ادویه ترشی بندری پایه و اساس اصلی برای داشتن یک ترشی بندری خوشمزه و خانگی است. تهیه ترشی بندری خانگی،

۲۰ ایده جذاب برای تزیین حلوا

تا حالا شده برای مراسمی بخواهید حلوا درست کنید اما ندانید که چطور آن را تزیین کنید که شیک و

2 دیدگاه در “دستور پخت قورمه سبزی خانگی با گوشت

  1. ریحان گفت:

    اگه از سیر در قورمه سبزی استفاده بشه بد مزه میشه؟

    1. تیم تحریریه گلها گفت:

      سلام ریحان عزیز
      استفاده از سیر توصیه نمیشه چون سلیقه ای هست و ممکنه طعم تند سیر به طعم خورشت غالب بشه. با این حال هیچ محدودیتی وجود نداره 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

کاربران عزیزی که پیش تر در سایت ثبت نام کرده‌اند، لطفا یکبار از طریق فراموشی رمز عبور، رمز خود را بازیابی و سپس وارد شوند.

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من