فلافل از آن دسته غذاهای خوشمزه، ساده و پرطرفدار در خاورمیانه، به ویژه ایران است که معمولا با نخود و ادویههای تند و گرمی مانند فلفل قرمز و ادویه پاپریکا تهیه میشود. فلافل که غذایی گیاهی بر پایه نخود و مناسب برای هر وعده غذایی است، اغلب به شکل توپ های کوچک سرخ شده و به همراه نان باگت و سایر مخلفات از جمله کاهو، خیار شور،ترشی و … سرو میشود.
اما سوال مهم اینجاست که راز خوشمزگی فلافلهای ترد و پفکی رستورانی چیست و چرا طعم و مزه فلافلهای ساندویچی متفاوت از نوع خانگی آن است؟
برای یاد گرفن بهترین و آسانترین طرز تهیه فلافل به سبک ساندویچی، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
مواد لازم برای تهیه تهیه فلافل بندری
مواد فلافل ساده خانگی | |
نخود | ۳۰۰ گرم |
سیب زمینی | ۱ عدد کوچک |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
سیر | ۳ حبه |
جعفری تازه | ۵۰ گرم |
تخم گشنیز | ۱ قاشق چای خوری |
نمک | ۱ قاشق چای خوری |
فلفل سیاه | ۱ قاشق چای خوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چای خوری |
لیمو ترش | ۱ عدد متوسط |
روغن | به مقدار لازم |
طرز تهیه فلافل در ۹ مرحله
مرحله اول: خیس کردن نخود از شب قبل
از شب قبل نخودها را در آب خیس کنید؛ توجه داشته باشید هر چه این زمان بیشتر باشد، فلافل شما بافت ترد و پفکیتری پیدا خواهد کرد.
برای داشتن یک فلافل خوشمزه و ترد، پیشنهاد میکنیم تا نخودها را حداقل ۷۲ ساعت، یا ۳ روز قبل از پخت در آب خیس کرده و هر ۶ ساعت یکبار آب آن را حتماً عوض کنید!
مرحله دوم: چرخ کردن نخود و سیب زمینی
بعد از ۲۴ یا ۷۲ ساعت نخودها را در آبکش بریزید. سپس آن را به همراه سیب زمینی پوست کنده شده، سیر، جعفری تازهی شسته شده و پیاز پوست داخل چرخ گوشت بریزید.
چرخ کردن مواد را تا جایی ادامه دهید که مایه فلافل بافتی نرم و یکدست پیدا کند.
مرحله سوم: اضافه کردن ادویهجات به مایه فلافل
برای طعم بهتر، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و تخم گشنیز را داخل مواد بریزید و با دست به خوبی ورز دهید. بنا به سلیقه خودتان میتوانید فلافل را با مقداری آب لیموترش تازه میکس کنید.
مرحله چهارم: چرخ کردن و ورز دادن مایه فلافل
برای آخرین بار مایه فلافل را با دست ورز دهید و سپس داخل چرخ گوشت بریزید و یکبار چرخ کنید؛ این کار به انسجام بیشتر بافت فلافل کمک خواهد کرد. اما حواستان باشد که مواد را زیاد ورز ندهید تا سفت شوند. مایه فلافل باید کمی شل باشد تا شکل بگیرد!
همچنین بخوانید: چطور بابا غنوش لبنانی درست کنیم؟
مرحله پنجم: استراحت دادن مواد
اگر دوست دارید فلافل بافتی نرم و پفکی داشته باشد، مایه آن را برای ۲ تا ۴ ساعت داخل یخچال استراحت دهید. اما اگر عجله دارید، میتوانید آن را بلافاصله سرخ کنید.
مرحله ششم: سرخ کردن فلافل
مایه فلافل را با دست به شکل توپکهای کوچک درآورید و آنها را درون روغن داغ سرخ کنید. برای این کار یک قابلمه نسبتا کوچک بردارید که تا نیمه از روغن داغ پر شده و فلافلها درون آن شناور باشند.
البته میتوانید به جای شکل دادن مواد با دست، از قالب مخصوص فلافل هم استفاده نمایید.
استفاده از روغن زیاد برای سرخ کردن فلافل از جمله نکات مهمی است که برای ترد شدن و پخت بهتر آن باید رعایت شود.
مرحله هفتم: مغز پخت کردن فلافلها
بعد از انداختن توپکها داخل روغن، شعله را متوسط کنید و اجازه دهید تا فلافلها به خوبی مغز پخت شوند.
یکی از نکاتی که حین سرخ کردن فلافل ها باید رعایت شود این است که حرارت را برای سریع درست شدن فلافل ها خیلی بالا نبرید چرا که این کار باعث سوختن روغن و تغییر مزه غذای شما خواهد شد.
یک نکته مهم!
هنگام سرخ کردن فلافل، اطراف توپکها به سرعت طلایی شده و تغییر رنگ میدهند اما مغز پخت نمیشوند. برای همین بهتر است که برای درآوردن آن از روغن عجله نکنید و اجازه دهید حداقل ۱۰ دقیقه بپزند.
مرحله نهم: سرو فلافل خانگی
بعد از اینکه فلافل به قدر کافی سرخ و مغز پخت شد، آنها را روی تور فلزی یا دستمال حوله ای قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود.
سپس آن را در ظرف دیگری قرار دهید و در کنار نان باگت، گوجه فرنگی، خیار شور، پیاز خرد شده، جعفری تازه و سس انبه یا کچاپ سرو کنید.
نوش جان!
برای فلافل خانگی چه ادویهای استفاده کنیم؟
شما میتوانید ترکیبی از ادویههای نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه و پاپریکا و … را به عنوان ادویه فلافل خانگی خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه و ترکیبات بهترین ادویه برای فلافل خانگی
طرز تهیه سس انبه برای فلافل
برای تهیه سس انبه، ابتدا نیاز است تا مواد اولیه آن را فراهم کنید:
مواد لازم برای تهیه سس انبه فلافل
مواد لازم برای سس انبه مخصوص فلافل | |
پودر انبه | ۳ قاشق غذاخوری |
نشاسته ذرت | ۱ قاشق غذاخوری |
سرکه | ۵۵ میلی گرم |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل قرمز | ۱ قاشق چایخوری |
آب | ۱ پیمانه |
طرز تهیه سس انبه
برای درست کردن سس انبه:
- پودر انبه را به همراه نمک و فلفل قرمز داخل یک کاسه نسبتاً بزرگ بریزید و هم بزنید.
- سپس سرکه را آرام آرام به مواد اضافه کنید تا یکدست شوند.
- بعد از حل شدن کامل پودر انبه در سرکه، نشاسته ذرت را با آب مخلوط کرده و به مخلوط پودر انبه اضافه نمایید.
- در نهایت تمامی مواد را داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط هم بزنید تا بافت نسبتاً غلیظی پیدا کند.
- بعد از رسیدن سس به بافت دلخواه، حرارت را خاموش و آن را داخل ظرف دلخواه بریزید.
- سس را ۱ ساعت داخل یخچال قرار دهید و سپس به همراه فلافل سرو کنید.
همچنین بخوانید: فرهنگ غذایی کشور لبنان
۶ نکته برای داشتن یک فلافل خوشمزه
- برای تندی بیشتر، میتوانید از فلفل قرمز هم استفاده کنید.
- برای طعم بهتر میتوانید مقداری زیره سبز یا سیاه را به مواد اولیه اضافه کنید.
- نخودها را حتماً در آب خیس کرده و هر 6 ساعت یکبار آب آن را نیز عوض کنید.
- میتوانید در مواد اولیه از جعفری استفاده نکنید تا فلافل شما حس و حال بندری داشته باشد.
- اگر سیر تازه نداشتید یا بوی آن آزاردهنده بود، میتوانید 1 قاشق چایخوری پودر سیر را جایگزین نمایید.
- در تمام مراحل تهیه سس انبه، آن را به طور مداوم با یک همزن دستی ترکیب کنید تا گلوله گلوله نشود.
سخن پایانی
درست کردن یک فلافل ترد و خوشمزه به سبک ساندویچیها و مردمان آبادان و خوزستان کار سختی نیست! تنها نیاز است تا مواد اولیه را از قبل آماده کنید و مقداری حوصله به خرج دهید تا در نهایت یک ساندویچ فلافل بندری تند و پفکی به همراه سس انبه یا سس فلفل قرمز نوش جان کنید.