کوفته تبریزی که بعضیها از آن با نام کوفته قلقلی هم یاد میکنند، یکی از غذاهای سنتی و خوشمزهی مختص به تبریز است. کوفته تبریزی ترکیبی از گوشت چرخکرده، لپه، برنج، تخم مرغ، پیاز و سبزیجات معطر خشک یا تازه میباشد.
برای درست کردن این غذای اصیل، زمان مهمتر از هر چیزی است. طوری که هرچه بیشتر به مایهی کوفته فرصت دهید، غذای خوشمزهتری نوش جان خواهید کرد.
اگر میخواهید با طرز تهیه کوفته تبریزی مجلسی این غذا را برای خودتان درست کنید و از فوت و فنهای آن با خبر شوید، در ادامه این مطلب همراهمان باشید.
مواد لازم برای کوفته تبریزی برای ۴ نفر
مواد لازم برای کوفته تبریزی | |
برنج | ۱ پیمانه |
گوشت چرخ کرده | ۳۰۰ گرم |
لپه | ۱ پیمانه |
پیاز رنده شده | ۱ عدد کوچک |
سبزی خشک معطر (گشنیز، نعنا، شوید و جعفری) | ۲ قاشق غذاخوری |
تخم مرغ | ۱ عدد |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | ۱/۲ قاشق چایخوری |
این مواد اولیه، مواد مایهی کوفته تبریزی هستند. برای سس این غذا نیاز دارید به:
مواد لازم برای سس مخصوص کوفته | |
پیاز رنده شده | ۱ عدد کوچک |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
آبلیمو | ۳ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | هر کدام ۱/۲ قاشق چایخوری |
طرز تهیه کوفته اصل تبریز
از شب قبل لپهها را در ۲ پیمانه آب خیس کنید تا نفخ آن به خوبی گرفته شود. سپس:
۱. لپه را بپزید:
لپههای از شب قبل خیس شده را داخل یک قابلمه ریخته و روی آن آب بریزید. سپس روی حرارت ملایم قرار داده و اجازه دهید کامل بپزند.
بیشتر بخوانید: بهترین رسپی برای سوتلاچ اصل ترکیه!
۲. برنج را بپزید:
برنج را بشویید و در یک ظرف، به همراه ۱ قاشق چایخوری نمک خیس کنید. در همین فاصله یک قابلمه آب پر کنید و روی حرارت متوسط بگذارید تا بجوشد.
سپس برنج را به آن اضافه کرده و بعد از ۶ تا ۷ دقیقه آبکش کنید.
۳. پیاز را پوست بگیرید:
پیاز را پوست بگیرید و با رنده ریز، رنده کنید. سپس آب پیاز را بگیرید و کنار بگذارید.
۴. مواد کوفته تبریزی را با هم ترکیب کنید:
گوشت چرخ کرده، پیاز و لپه را در ظرف غذاساز بریزید و تا حد یکدست شدن با هم ترکیب کنید.
میدونی چطور باید پیده ترکی درست کنی؟
۵. مواد میکس شده را با سایر مواد ترکیب کنید:
موادی که میکس کردید را از غذاساز خارج کرده و در ظرفی بزرگتر بریزید. تخم مرغ، برنج پخته، نمک تصفیه شده، پودر فلفل سیاه و زردچوبه را به مایه کوفته اضافه کرده و با دست به خوبی ورز دهید.
رمز بافت یکدست و منسجم کوفته تبریزی، ورز دادن آن با دست است! هرچه بیشتر این مواد را با هم ورز دهید، کوفته خوشمزهتری خواهید داشت.
۶. مایه کوفته را استراحت دهید:
روی مواد کوفته را با پلاستیک بپوشانید و داخل یخچال، به مدت حداقل ۱ ساعت استراحت دهید.
۷. سس کوفته را آماده کنید:
یک عدد پیاز کوچک را پوست بگیرید و داخل یک قابلمه بریزید و به همراه مقداری روغن تفت دهید. سپس نمک خوراکی و فلفل سیاه را اضافه نمایید.
۸. رب را به پیاز اضافه کنید:
رب گوجه فرنگی را روی پیاز ریخته و ۱ تا ۲ دقیقه تفت دهید تا خامی آن گرفته شود. سپس ۴ لیوان آب روی سس بریزید و هم بزنید.
۹. کوفته را آماده کنید:
کوفته را از یخچال خارج کنید و به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید. سپس هر قسمت را بردارید، کف دستتان پهن کنید و وسط آن به دلخواه، آلو یا زرشک بریزید. کوفته را ببندید و گرد کنید.
حواستان باشد حین حالت دادن کوفته حتماً دستتان نم دار یا خیس باشد تا کوفته به دستتان نچسبد!
۱۰. کوفته را در سس بریزید:
بعد از جوشیدن سس، کوفتههای آماده شده را داخل قابلمه قرار دهید. شعله را روی حرارت متوسط رو به کم قرار دهید تا به آرامی بپزند.
۱۱. کوفته را سرو کنید:
بعد از ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت که کوفته کامل جا افتاد و سس آن غلیظ شد، حرارت را خاموش کنید. کوفتهها را در ظرف دلخواه، به همراه سس و مقداری جعفری یا گشنیز تازه سرو کنید.
نوش جان!
بهترین ادویه برای کوفته تبریزی چه ادویهای است؟
اگر میخواهید یک کوفته خوش عطر و خوشمزه داشته باشید، ادویههای زیر بهترین چاشنی برای کوفته تبریزی هستند:
- نمک
- ترخون
- پودر سیر
- پودر پاپریکا
- جوز هندی
- نعنا خشک
- پودر آویشن
- پودر زردچوبه
- فلفل سیاه پودر شده
چرا کوفته وا میرود؟
کم و زیاد شدن مواد یا کم ورز دادن مایه کوفته از جمله دلایل وا رفتن و باز شدن کوفته است. برای جلوگیری از این اتفاق توصیه میشود حتماً از اندازه درست مواد کوفته استفاده کنید.
بهترین ادویه برای مزهدار کردن لوبیا پلو را میشناسی؟
چه کار کنیم کوفته تبریزی وا نرود؟
برای جلوگیری از وا رفتن کوفته تبریزی، مواد را حداقل ۱۰ دقیقه ورز دهید. سپس هر کدام تکههای کوفته را به اندازه یک پرتقال بزرگ درآوردید و با دستی که کمی نم دار کردید، حالت دهید.
آیا میتوان با مرغ کوفته تبریزی درست کرد؟
بله. اگر گوشت دوست ندارید، میتوانید از سینه مرغ چرخکرده به جای آن استفاده کنید و دقیقاً مطابق همین دستور پخت، کوفته تبریزی با مرغ درست کنید.
۶ فن طلایی برای پخت کوفته تبریزی ساده
- از گوشتی استفاده کنید که چربی زیادی نداشته باشد.
- کوفتهها را حداقل در ۲۰ دقیقه ابتدایی پخت تکان ندهید تا از هم باز نشوند.
- لپه و برنج را فقط در حد نیمپز شدن بپزید؛ اگر زیاد بپزید مواد کوفته وا میرود.
- برای انسجام بیشتر مواد میتوانید ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آرد نخودچی به مواد اضافه کنید.
- مواد کوفته را یکبار بعد از میکس کردن در مخلوط کن زیاد ورز ندهید که همین باعث وا رفتن خواهد شد.
- مقدار آبی که برای سس استفاده میکنید باید طوری باشد که تنها ۲/۳ کوفتهها را بپوشاند و حداقل ۱/۳ آن بیرون از سس باشد.
سخن پایانی
اگر به دنبال یک غذای سنتی و متفاوت با مزههای جدید هستید، کوفته تبریزی بهترین غذایی است که میتوانید نوش جان کنید. فقط کافی است تا کمی قلقل پخت این غذای تبریزی دستتان بیاید.
در طرز تهیه کوفته تبریزی به روش اصل ترکی، ورز دادن مایه کوفته مهمترین نکته برای خوشمزه شدن آن به شمار میرود. البته که نباید از تاثیر تخم مرغ و آرد نخودچی در انسجام و بافت لطیف آن غافل شد!
ممنونیم که تا اینجا همراه گلها بودید؛ خوشحال میشویم نظرتان را درباره طرز تهیه کوفته تبریزی و تجربیاتتان درباره پخت این غذا را با ما در میان بگذارید.