خیلی از ما عاشق سفر کردن و تست کردن غذاها، نوشیدنیها و یا دسرهای شهر و کشورهای مختلف هستیم. در این بین کشور عربستان یکی از مقصد های محبوب برای سفر کردن به شمار میرود. غذاها و دسرهای بسیار متنوع و خوشمزهای در کشور عربستان وجود دارد که خوردن آنها حتی برای یکبار، خالی از لطف نیست! معروفترین غذاهای عربستان ترکیبی از انواع سبزیجات، ادویههای خوشمزه و با طعم قوی به همراه گوشت و برنج است که توانسته یک فرهنگ غذایی پرطرفدار و متناسب با هر ذائقهای را رقم بزند.
در ادامه ۱۱ تا از معروفترین غذاهای عربستان به همراه ۵ دسر هیجان انگیز از این کشور که نباید از دست دهید را به شما معرفی خواهیم کرد..
لیست ۱۱ تا از معروف ترین غذاهای عربستان
- انواع کباب گوشت و مرغ
- مجبوس (مشبوس)
- روض البخاری
- مفتاح (مفتح)
- بابا غنوش
- شاورما
- جریش
- حمص
- فتوش
- فلافل
- تبوله
لیست ۵ دسر عربی خوشمزه
- دسر عربی قطایف
- دسر ام علی
- دسر مهلبیه
- هریسا
- کنافه
فلافل عربی؛ غذایی خوشمزه اما تند و تیز!
فلافل یکی از آن دسته غذاهای معروف عربی است که در کشور ایران نیز محبوبیت بسیار بالایی دارد. این غذا ترکیبی از نخود خام، انواع سبزیجات معطر مانند گشنیز و جعفری و … به همراه ادویههای مختلف شامل نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و …. است. نها تفاوت فلافل عربی با فلافل ایرانی، در سبزیجات معطر آن است. البته ادویههایی که برای پخت فلافل عربی مورد استفاده قرار میگیرند نیز کمی متنوعتر بوده و شامل هر یک از موارد زیر است:
- نمک
- زیره سبز
- فلفل سیاه
- فلفل قرمز
- پودر گشنیز
- بکینگ پودر
در طرز تهیه فلافل عربی بهتر است از ۲ شب قبل نخود را خیس کنید و سپس در روز تهیه غذا، نخود خام را به همراه تمامی ادویهها، پیازچه، گشنیز و جعفری تازه چرخ کرده و در روغن سرخ کردنی، سرخ کنید.
حمص؛ مزهای فراموش نشدنی
حمص ترکیبی از نخود پخته، روغن زیتون، سیر، ارده و ادویههای مختلفی از جمله نمک، فلفل سیاه، فلفل پاپریکا و… است. حمص اغلب به عنوان یک مزه یا پیش غذا بر سر سفرههای عربی به همراه نان پیتا یا سبزیجاتی مانند کرفس و هویج سرو میشود. البته برخی افراد هم عاشق ترکیب حمص با سالاد هستند!
فرهنگ غذایی لبنان و غذاهای محبوب آن را بیشتر بشناسید.
شاورما؛ فست فود عربستانیها!
شاورما یک لقمه پیچیده شده با نان پیتا شامل گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی سرخ شده به همراه سیر و پیاز و ادویههایی مانند نمک، فلفل سیاه، پودر زنجبیل، زردچوبه و… است. این غذا بسیار سریع و فوری آماده شده و به عنوان فست فود در عربستان سرو میشود.
طرز تهیه شاورما
شاورمای اصیل که ریشه در لبنان دارد، با استفاده از مواد اولیه زیر تهیه میشود:
- گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی ورقه ورقه شده
- سبزیجات معطر شامل جعفری و گشنیز
- روغن زیتون
- فلفل قرمز
- فلفل سیاه
- سیر و پیاز
- زردچوبه
- دارچین
- آبلیمو
- نمک
برای تهیه این غذا ابتدا باید گوشتها را به همراه سیر، پیاز و سایر ادویهها مزه دار کرد و ۲ تا ۳ ساعت استراحت داد. سپس گوشت را یا در تابه با روغن سرخ کرد و یا در سینی فر با دمای ۱۸۰ درجه پخت. در نهایت مواد اصلی ساندویچ به همراه گوجه فرنگی، خیارشور، پیاز و جعفری را در یک نان پیتا پیچید و نوش جان کرد.
مجبوس یا مشبوس؛ پلویی با عطر و طعم قوی
مشبوس یا مجبوس از جمله غذاهای خیابانی عربستان و غذاهای سنتی این کشور است که در بسیاری از شهرهای مرزی خلیج فارس از جمله آبادان، خرمشهر و اهواز نیز سرو میشود. این غذای مملو از ادویه شامل برنج سفید، گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی، لوبیا سفید یا لوبیا چیتی به همراه ادویههایی است از جمله:
این غذا بسیار محبوب بوده و معمولاً در یک سینی بسیار بزرگ به همراه مخلفاتی مانند ترشی فلفل، زیتون سبز، گوجه فرنگی و خیارشور و… سرو میشود.
مجبوس عربی یک غذای بسیار مقوی و مفید است که نه تنها گوشت، برنج و ادویههای خوش عطری دارد، بلکه حبوباتی مانند لوبیا سفید یا لوبیا چیتی پخته نیز در دستور پخت آن به کار میرود.
تبوله؛ سالادی جذاب و خوشمزه
سالاد تبوله (به انگلیسی Tabouleh) یک سالاد جذاب و خوشمزه است که بر سر سفره غذای عربها به چشم میخورد. سالاد تبوله سرشار از سبزیجات مختلف مانند خیار، گوجه فرنگی، پیازچه، جعفری تازه، فلفل دلمهای نگینی و … است. در کنار این سبزیجات، مقداری بلغور پخته شده نیز سرو میشود.
برای تهیه تبوله نیاز دارید:
- بلغور را بشویید و برای ۳۰ دقیقه خیس کنید.
- بلغور را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بپزید.
- سبزیجات را خرد کنید و داخل یک ظرف بریزید.
- بلغور را به سالاد اضافه کنید.
- نمک، فلفل سیاه، آبلیمو و روغن زیتون را با هم ترکیب کنید.
- سس را روی سالاد بریزید، هم بزنید و نوش جان کنید.
فتوش؛ غذای مناسب گیاهخواران
از بین تمامی غذاهای تند و پرادویه، برنجی و گوشتی عربی، سالاد فتوش یک سالاد کاملاً گیاهی با طبع خنک است. ترکیبات فتوش شامل کاهو، گوجه فرنگی، خیار، فلفل دلمه، تربچه، پیاز قرمز و زیتون است. تمامی ترکیبات این سالاد به یک اندازه خرد شده و داخل ظرف مناسبی زیخته میشود.
سپس برای تهیه سس آن از روغن زیتون، آبلیمو، نمک، فلفل سیاه، پودر سماق، سیر له شده و کمی سرکه با هم ترکیب شده و داخل ظرف سالاد ریخته میشود. در نهایت هم نان پیتایی که به شکل مثلث یا مربعهای کوچک سرخ شده به همراه کمی روغن، در کنار ظرف سالاد سرو خواهد شد.
بابا غنوش؛ مزهی خامهای و دودی عربی
یکی دیگر از معروفترین غذاهای عربستان که اغلب در وعده پیش غذا سرو میشود، بابا غنوش یا بابا گانوش است. بابا غنوش ترکیبی از بادمجان سرخ شده یا کبابی به همراه سیر تازه، روغن زیتون، ارده، نمک و فلفل سیاه است. این پیش غذای عربی بافتی نرم و خامهای داشته و طعم دودی خاص خود را دارد.
بسیاری از افراد بابا غنوش و حمص را یکی میدانند؛ این در حالی است که ترکیبات اولیه این دو کاملاً متفاوت بوده و تنها شکل ظاهری و رنگ آنهاست که به هم شباهت دارد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه بابا غنوش به روش اصیل لبنانی
انواع کباب گوشت و مرغ
شاید برایتان جالب باشد بدانید که کباب یک غذای بسیار محبوب و خوشمزه در فرهنگ غذایی عربستان به شمار میرود. کبابهایی که عربها سرو میکنند اغلب از گوشت مرغ، گوسفند، گاو یا ماهی درست میشود. اما چه چیزی سبب تمایز کباب عربی از سایر کبابها از جمله کباب کوبیده میشود؟ ادویه مخصوص!
راز خوشمزگی کباب عربی ادویههای مخصوص و متنوعی از جمله نمک، فلفل سیاه و قرمز و انواع سبزیجات معطر است. شما هم میتوانید کباب عربی را با ادویه مخصوص خانگی آماده کنید و به همراه نان و سالادهای عربی سرو نمایید.
بهترین ادویه برای طعم دار کردن مرغ چیه؟
مفتاح یا مفتح؛ غذای سنتی عربستان سعودی
غذای عربی مفتح یا همان مفتاح، یکی از غذاهای بسیار محبوب و سنتی در عربستان سعودی است که در مراسمات و جشنهای مختلف خاص و سنتی بر سر سفرهها پیدا میشود. این غذا به دلیل طعم بینظیر و روش پخت خاص خودش، جایگاه ویژهای در دل مردم این منطقه دارد. مفتاح از ترکیب گوشت بره کبابی، برنج باکیفیت و ادویههای مخصوص تهیه میشود. روش پخت مفتاح به این صورت است که گوشت بره را به تکههای بزرگ برش داده و با ادویههای مخصوص مزه دار میکنند. سپس، گوشت و برنج را در یک ظرف بزرگ به نام مندی قرار داده و به مدت چند ساعت با حرارت ملایم میپزند تا گوشت کاملا بپزد و عطر و طعمش به برنج نفوذ کند.
این غذای مقوی و خوشعطر اغلب به همراه سالادهای تبوله یا فتوش سرو شده و طعمی بسیار متفاوت و خوشمزه دارد.
روض البخاری؛ غذای دیرینه شهر بخارا
روش البخاری یا آن الفهم، از دیگر غذاهای معروف برنجی عربستان بوده که معطر و سرشار از ادویه است. از آنجایی که بسیاری از عربها باور دارند روض البخاری ریشه در شهر بخارا دارد، این نام را برایش انتخاب کردند. این غذا ترکیبی از ادویههای معطری همچون دارچین، زیره، هل و بادیان ستارهای است که با تزیینی از مخلفات کشمش سرخ شده، پیاز داغ و مرغ سرخ شده سرو میشود.
یکی از چاشنیهای خوشمزهای که در کنار روض البخاری خورده میشود، سس گوجه فرنگی تند سالاتا هارا است.
تزیین روض البخاری با خلال هویج سرخ شده به همراه زعفران دم کرده یکی از روشهای جذاب و خوشمزه برای سرو این غذای محبوب عربی به شمار میرود!
جریش؛ مملو از فیبر و پروتئین
جریش یکی از معروفترین غذاهای سنتی عربستان سعودی است. این غذا ترکیبی از گندم پخته و له شده، برنج و گوشت پخته شده بوده که برای مزهدار کردن گوشت آن، از ادویههای زیر استفاده میشود:
- نمک
- زیره سبز
- فلفل سیاه
- تخم گشنیز
- جعفری تازه
برای تهیه جریش، گندم را با آب گوشت، فلفل سیاه، زیره و پیاز به خوبی میپزند تا نرم و جا افتاده شود. این غذا را معمولاً با نان پیتا و پیاز سرخ شده و نعناع تازه سرو میکنند. برخی افراد نیز جریش را همراه با ماست مخلوط کرده میل میکنند.
این ۵ دسر عربی را از دست ندهید!
دسرهای عربی فراتر از دسرهای هر کشور و فرهنگ دیگری بوده و مزهی بسیار خاصی دارند. ۵ تا از محبوبترین آنها عبارتند از:
1. دسر عربی قطایف
دسر قطایف یا Qatayef Asafiri دسری مخصوص ماه رمضان بوده و اغلب در مصر و عراق به فروش میرسد. البته این دسر به فرهنگ غذایی ترکیه نیز راه پیدا کرده است و تنها مختص به عربستان نیست! شیرینی قطایف شامل لایهای از خمیر، پنیر و مغز پسته یا آجیلهای دیگر است که در روغن سرخ شده و روی آن با شربت شکر و گلاب پوشانده میشود. در نهایت هم با کمی پودر پسته یا پودر گل محمدی تزیین خواهد شد.
2. دسر ام علی
دسر ام علی یا Om Ali دسری سنتی شامل ورقههای نازک خمیر است. این ورقهها به ترکیب شیر و خامه آغشته شده و روی آن با پودر دارچین و انواع مغزها تزیین میشود. دسر ام علی کمی شبیه به باقلوا بوده اما تفاوت بزرگ آن با باقلوا، مقدار شیر و خامه زیاد آن است.
3. دسر مهلبیه
مهلبیه یک دسر بسیار لطیف و خوشمزه است که به پودینگ شباهت زیادی دارد. این پودینگ عربی ترکیبی از گلاب، بهار نارنج، خامه، شیر، آرد ذرت و پودر یا خلال پسته است که اغلب به شکل قالبی سرو میشود.
4. هریسا
هریسا (Harisa) یک کیک خیس آغشته شده به شربت شکر با تزیین آجیل و انواع مغزهاست. در دستور تهیه این دسر خوشمزه عربی از بادام استفاده شده و روی آن نیز با پرک بادام تزیین میشود.
5. کنافه
کنافه، کنوفه یا Kanafeh دسری با اصالت عربی است که امروزه در بسیاری از کشورها، از جمله ایران و ترکیه سرو به روشهای مختلف تهیه میشود. دسر کنافه ترکیبی از رشته عربی سرخ شده به همراه کره، با مغزی پنیر موزارلا و تزیین پود پسته است که برای شیرین شدن، روی آن شربت شکر میریزند.
البته برخی برای مزه بهتر کنافه از دارچین، جوز هندی و یا هل نیز استفاده میکنند. پیشنهاد میکنیم دسر کنافه عربی را با یک لیوان چای زعفرانی خوشمزه نوش جان کنید.
خلاصه کلام…
اگر قصد سفر به عربستان سعودی یا هر کدام از شهرهای عربی دارید، فراموش نکنید هر ۱۱ غذای معروف این کشور شامل مجبوس، کباب عربی، مفتاح، سالاد تبوله یا دسرهای مهلبیه و کنافه را تست کنید. غذاهای عربی طبع بسیار گرم و مزههای تندی دارند و یک تجربه جدید از سفر و غذا خوردن را برای شما رقم خواهند زد.