تصور کنید در میان بازارهای پر رنگ و لعاب ترکیه قدم میزنید، عطر ادویه های مختلف هوش از سرتان میبرد و بوی کباب های تازه از گوشه و کنار به مشام میرسد. این تنها گوشه ای از دنیای آشپزی ترکیه است. جایی که در آن تاریخ، فرهنگ و طعم های بینظیر به هم پیوند خوردهاند و سفری هیجان انگیز را برای شما رقم میزند. در ترکیه، غذا چیزی فراتر از صرف سیر کردن شکم بوده و جزئی جدایی ناپذیر از هویت، سنت و آداب و رسوم این سرزمین به حساب میآید.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری از جنبه های فرهنگ غذایی ترکیه، غذاهای سنتی و محبوب، و همچنین آداب و رسوم های مربوط به غذا خوردن در این کشور خواهیم پرداخت.پ
تاریخچه فرهنگ غذایی ترکیه
فرهنگ غذایی ترکیه تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله مردم آناتولی و بهویژه امپراطوری عثمانی شکل گرفته است. این فرهنگ با بهرهگیری از روش های پخت در کشورهای آسیای مرکزی، خاورمیانه و مدیترانه به ساختاری چندفرهنگی دست یافته است. علاوه بر این، وفور سبزیجات تازه، ماهی، روغن زیتون، گوشت و حبوبات در این سرزمین، سفرهای رنگین و در عین حال سرشار از مواد مغذی را برای مردم ترکیه ایجاد کرده است.
همین موضوع سبب شده تا آشپزی ترکیه به عنوان یکی از مغذی ترین و خوشمزه ترین ها در جهان شناخته شود و فرهنگ غذایی این کشور را در رتبه سوم جهانی قرار دهد. همچنین در گذر زمان، اسلام نیز نقش مهمی در شکلگیری فرهنگ غذایی ترکیه ایفا کرد. پس از ورود اسلام، مصرف گوشت اسب، قاطر و خوک در میان مردم ترکیه کاهش یافت و در عوض، حبوبات و سبزیجات جایگاه ویژه ای در سفره ها پیدا کرد.
بیشتر بخوانید: معروفترین غذاهای فرانسوی + عکس!
آداب و رسوم های مربوط به صرف غذا در ترکیه
یکی از مهم ترین آداب غذا خوردن در ترکیه، ذکر بسمالله پیش از شروع غذا است. این کار به عنوان نشانهای از شکرگزاری برای نعمت الهی و طلب برکت برای وعده غذایی تلقی میشود. همچنین مردم ترکیه همانند ما ایرانی ها بعد از صرف غذا شکرگزاری را به جا میآورند. در فرهنگ غذایی ترکیه، غذا خوردن یک فعالیت اجتماعی محسوب میشود و مردم ترجیح میدهند وعدههای غذایی خود را در کنار خانواده و دوستان صرف کنند. این امر فرصتی برای ایجاد صمیمیت، گفتگو و تبادل داستان فراهم میکند. همچنین سبزیجات تازه نقش مهمی در رژیم غذایی مردم ترکیه دارد و در اکثر وعده های اصلی از آن استفاده میشود. علاوه بر این، سوپ های محلی نیز جایگاه ویژهای در سفرههای ترک دارند و معمولاً پیش از غذای اصلی سرو میشوند.
جالب است بدانید چای ترکی، که نوشیدنی ملی این کشور است، در هر زمانی از روز سرو میشود؛ اما نوشیدن آن پس از صرف غذا به همراه باقلوا، لذت دیگری دارد! در آخر نیز، پاکیزگی در هنگام سرو غذا از اهمیت بالایی برخوردار است. ترک ها قبل از غذا دست های خود را میشویند و از ظروف تمیز و مرتب استفاده میکنند. رعایت این آداب و رسوم، تجربهای اصیل و به یاد ماندنی از فرهنگ غذایی ترکیه را برای گردشگران رقم میزند و به درک عمیقتر این فرهنگ غنی کمک میکند.
چند نکته جالب درباره فرهنگ غذایی مردم ژاپن
سرو صبحانه در ترکیه
همانطور که میدانید صبحانه یکی از مهم ترین وعده های غذایی است که میتواند انرژی فرد را در کل روز تامین کند. در ترکیه نیز این وعده غذایی بسیار حائز اهمیت است و بر همین اساس مردم ترکیه سعی بر این دارند تا صبحانه خود را به طور کامل مصرف کنند. در سفره های صبحانه ترکی، شاهد خلاقیت و تنوع غذایی خواهید بود.
سرو غذا با احترام فراوان و رعایب ادب برای میهمان، یکی از مهمترین آداب و رسوم در فرهنگ غذایی ترکیه به شمار میرود و همین امر باعث شده تا مردمان این کشور در فرهنگ غذایی، از رتبه بالایی در میانگین جهانی برخوردار باشند!
ترک ها معمولا برای صرف صبحانه از زیتون، انواع پنیر تازه، تخم مرغ، کره، مربا، گوجه، خیار، آووکادو، عسل، مغزیجات و نان و تازه استفاده میکنند. علاوه بر آن شما میتوانید در کنار صبحانه خود از چای نیز استفاده کنید. خانواده های ترک، صبحانه روزهای تعطیل را به فرصتی برای دورهم جمع شدن و لذت بردن از اوقات فراغت در کنار یکدیگر تبدیل میکنند. این دورهمی ها، چه در خانه با صرف غذاهای سنتی و چه در رستوران ها با تنوعی از خوراکیهای لذیذ باشد، با این حال فرصتی برای تجدید دیدار، گفتگو و البته لذت بردن از طعم های بینظیر آشپزی ترکیه را فراهم میکند.
غذاها و خوراکی های محبوب ترکیه
۷ غذای بسیار خوشمزه و معروفی که زبانزد مردم کشور ترکیه بوده و توریستها برای مزه کردن آن به کشور ترکیه سفر میکنند، عبارتند از:
1.دونر کباب
دونر کباب یکی از معروف ترین غذاهای ترکی است که از گوشت بره یا مرغ تهیه میشود. دونر کباب به شکل لایههایی نازک و روی هم قرار داده شده از گوشت است که به خوبی پخته شده و به همراه سبزیجاتی مانند پیاز، فلفل دلمه سرخ شده و … در لای نان پیتا یا نان باگت به صورت ساندویچ سرو میشود. اغلب رستورانها سسها و دیپهای مختلفی را نیز به همراه دونر کباب سرو میکنند.
با آداب و رسوم مهمان نوازی در ایران بیشتر آشنا شوید!
2. کوفته ترکی
کوفتههای گوشتی کوچکی که با ادویههای مختلف و سبزیجات تهیه میشوند از دیگر غذاهای معروف ترکیه به شمار میروند. کوفته ترکیبی از گوشت چرخکرده، لپه آب پز شده، برنج پخته شده، انواع ادویه و سبزیجات مختلف است که به شکل توپ های گرد و کوچک داخل آب پخنه شده و به همراه سس گوجه فرنگی و پیاز سرو میشود.
3. مانتی
مانتی نوعی غذای پرطرفدار است که شامل خمیر پر شده با گوشت چرخکرده و ادویه های مخصوص مانتی است. این غذا معمولاً برای مزه و عطر و طعم بهتر، با سس ماست و کره داغ سرو میشود.
4. پیده
پیده یک نوع نان ترکی است که با گوشت، پنیر، سبزیجات و ادویهها پر میشود و سپس در تنور پخته میشود. این غذا شبیه به پیتزا است و طرفداران زیادی دارد.
5. غذاهای دریایی (ماهی و صدف)
سواحل ترکیه غنی از ماهیها و صدفهای تازه است. غذاهای دریایی مانند ماهی کباب، صدفهای پر شده و سالادهای دریایی از جمله غذاهای محبوب در این مناطق هستند. اگر سفری به ترکیه دارید، پیشنهاد میکنیم غذاهای دریایی این کشور را با ویو دریا در رستورانهای معتبر این کشور نوش جان کنید.
6. باقلوا
بعید میدانیم که کسی باشد بگوید از باقلوا خوشش نمیاید و این دسر خوشمزه را دوست ندارد! باقلوا یکی از معروف ترین و در عین حال خوشمزه ترین دسرهای ترکی است که از لایههای خمیر فیلو، آجیل های خرد شده و شربت عسل به همراه زعفران تهیه میشود. این دسر بسیار شیرین و خوشمزه بوده، طعمی فوق العاده دارد و معمولا به همراه چای سنتی ترکی در لیوانهای کمر باریک سرو میشود.
7. لوکوم
لوکوم یا همان راحت الحلقوم، نوعی شیرینی ژلهای است که در طعمهای مختلفی مانند گل سرخ، پسته و لیمو سرو میشود و با پودر قند پوشانده میشود. اگر دقت کرده باشید در خریدهای عید نوروز، شیرینی لوکوم یکی از شیرینیهایی است که در میان شیرینی نخودچی و شیرینی آلمانی خودنمایی میکند!
انواع غذاهای خیابانی ترکیه
خوردن غذاهای سنتی یکی از فرهنگهای جالب کشور ترکیه است. غذاهای خیابانی ترکیه بسیار متنوع و خوشمزه هستند. یکی از محبوبترین غذاهای خیابانی در فرهنگ غذایی ترکیه، نان سیمیت (نوعی نان گرد با پوشش کنجد) است. از دیگر غذاهای خیابانی در ترکیه نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دونر کباب
- بورک (پای پر شده)
- کورابیه (کیکهای کوچک)
غذاهای مناسبتی در فرهنگ غذایی مردم ترکیه
در مناسبتهای خاص و جشنها مانند عید فطر، عید قربان و نوروز، در ترکیه غذاهای خاصی تهیه و سرو میشوند که هر کدام نماد و معنای خاص خود را دارند. از جمله این غذاها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هوموس (حمص)
- سکندر کباب
- دلمه ترکی
- آدنا کباب
- باقلوا
- کنافه
خلاصه کلام…
اگر عاشق غذا و سفر کردن هستید و دوست دارید با آداب غذایی کشورهای مختلف آشنا شوید، به شما پیشنهاد میکنیم تا کشور زیبای ترکیه را از دست ندهید. این کشور آداب غذایی خاصی مانند بسمالله گفتن حین شروع غذا و استفاده از سبزیجات تازه در کنار تمام وعدههای غذایی اشاره کرد.