آش ترخینه یکی از آشهای ایرانی خوشمزه و اصیل لرستان و استانهای غربی کشور است. این آش مقوی و شامل بسیاری از مواد معدنی و مغذی مورد نیاز برای بدن است و به اصطلاح قدیمیها “به بدن قوت میدهد!”
حالا که هوا سرد و زمستانی شده و یک کاسه آش داغ و مقوی حسابی میچسبد، پیشنهاد میکنیم تا آش ترخینه را در خانه درست کنید. در ادامه این مقاله از مجتمع صنایع غذایی و کشاورزی گلها همراه ما باشید تا مرحله به مرحله طرز تهیه آش ترخینه را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم آش ترخینه اصیل و ساده (برای ۴ تا ۶ نفر)
مواد لازم آش ترخینه | |
لوبیا چیتی | ۵۰ گرم |
نخود | ۵۰ گرم |
عدس | ۵۰ گرم |
سبزی آش | ۳۰۰ گرم |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
سیر | ۲ حبه |
ترخینه | ۳۰۰ گرم |
نعناع خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک | ۱ قاشق غذاخوری |
فلفل سیاه | ½ قاشق غذاخوری |
زردچوبه | ½ قاشق غذاخوری |
کشک | به مقدار دلخواه |
طرز تهیه مرحله به مرحله آش ترخینه با عدس و حبوبات
ترخینه خشکی که از عطاری خریدید را در یک ظرف حاوی آب جوش بیندازید. اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه خیس بخورند. همچنین لوبیا، عدس و نخود را جداگانه در آب بریزید و هر کدام را برای حداقل ۲۴ خیس کنید.
سپس به سراغ مراحل زیر بروید:
پخت حبوبات
به غیر از عدس، سایر حبوبات را داخل یک قابلمه بریزید و تا نیمه آب کنید. بعد از اولین قل، آب را خالی کرده و مجدد قابلمه را پر کنید. حالا اجازه دهید تا حبوبات برای حداقل ۳ ساعت در آب به آرامی بپزند.
در ۳۰ دقیقه پایانی پخت، عدس را اضافه کنید و اجازه دهید با نخود و لوبیا پخته شود.
تفت دادن پیازها
پیازها را خلالی خرد کنید و داخل یک قابلمه داغ شده به همراه روغن، روی حرارت تفت دهید. بعد از طلایی شدن پیازها، ۲ حبه سیر را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
اضافه کردن ادویه جات
بعد از آنکه سیر و پیاز طلایی شد، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه کرده و تفت دهید.
پخت حبوبات و ترخینه
ترخینه خیس خورده را بعد از ۱۵ دقیقه آبکش کرده و بلافاصله داخل قابلمه حبوبات در حال پخت اضافه کنید.
حواستان باشد که قابلمه را بزرگ انتخاب کنید تا مواد به خوبی در آنها جا شود.
اضافه کردن سبزی
بعد از ۳۰ دقیقه، سبزی آش را به ترکیب ترخینه و سایر حبوبات اضافه کنید.
اضافه کردن کشک
بعد از آنکه آش حسابی جا افتاد و به غلظت دلخواه رسید، مقدار دلخواهی کشک داخل آش بریزید. اجازه دهید آش شما با کشک بپزد و بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید.
سرو آش ترخینه
آش ترخینه پخته شده را در ظرف دلخواه ریخته و روی آن را با پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ تفت داده شده تزیین و سرو نمایید.
نوش جان!
طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه
آش ترخینه مخصوص کرمانشاه ترکیبات ماش، ترخینه، سبزی آش، پیاز داغ و کشک دارد. دستور پخت آن تفاوتی با طرز تهیه آش ترخینه ساده نداشته و تنها مواد اولیهی آن متفاوت است!
چطور ترخینه خانگی درست کنیم؟
اگر تمایلی به خرید ترخینه آماده ندارید، میتوانید ترخینه را با ترکیبات و مقادیر زیر در خانه درست کنید:
- بلغور گندم: ۵۰۰ گرم
- نمک: ۱ قاشق غذاخوری
- دوغ یا ماست ترش: ۱.۵ کیلو
- نعنا خشک: ۱ قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه: ½ قاشق غذاخوری
بلغور گندم را حداقل ۶ ساعت خیس کنید. سپس آبکش کرده و آب اضافی را بگیرید. بلغور را با دوغ یا ماست را میکس کنید تا یک مخلوط خمیری به دست بیاید.
این ترکیب را روی حرارت بسیار ملایم، برای ۱ تا ۲ ساعت بپزید دائم آن را هم بزنید تا نسوزد. در ۳۰ دقیقه انتهای پخت هم ادویهجات را اضافه کنید. بعد از سفت شدن آن را کنار بگذارید تا کمی خنک شود. در نهایت هم آن را با دست فرم دهید و در ظرفی پهن کنید تا مقابل آفتاب، به طور طبیعی خشک شود.
چند نکته مهم
- برای تهیه آش ترخینه بدون حبوبات، تمامی حبوبات را حذف کرده و به جای آن مقداری عصاره مرغ یا گوشت اضافه کنید.
- آش ترخینه آشی کاملاً رژیمی و بدون چربی است که میتوانید در رژیم سالمخوری خود داشته باشید.
- برای تهیه آش ترخینه با ماش، به جای عدس از همان مقدار ماش استفاده نمایید.
- برای مزه بهتر میتوانید به جای کشک از دوغ یا ماست ترش هم استفاده کنید.
- استفاده از ادویهجاتی مانند پودر سیر، فلفل قرمز و فلفل پاپریکا مجاز است.
سخن پایانی
آش ترخینه آشی رژیمی، کاربردی و بسیار خوشمزه است که میتوانید آن را به همراه نعناع داغ، پیاز و سیر داغ آماده میل نمایید. تمام مزه آش ترخینه به ادویه های آن، یعنی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه است. با این ترکیبات میتوانید آشی بسیار خوشمزه و لذیذ برای خود درست کنید و یک عصر لذت بخش برای خود رقم بزنید.