کاچی به عنوان یکی از مغذی ترین و سنتی ترین دسرهای ایرانی، از دیرباز جایگاه ویژهای در سفرههای ما ایرانیان داشته است. این دسر گرم و دلنشین علاوه بر طعم بینظیرش، خواص درمانی فوقالعادهای دارد که آن را به یک میان وعده ایدهآل برای تقویت بدن و رفع خستگی تبدیل کرده است. همچنین کاچی به دلیل طبع گرم و خواص درمانی فوق العاده ای که دارد اغلب برای زنان زائو یا کاهش درد دوران قاعدگی، انتخاب بسیار مناسبی خواهد بود.
دستور پخت کاچی بسیار آسان بوده و هر زمان که هوس کردید، میتوانید مرحله به مرله با این مقاله پیش بروید و در کوتاهترین زمان ممکن، کاچی ساده خود را نوش جان کنید.
مواد لازم برای تهیه کاچی زعفرانی
مواد لازم کاچی برای ۴ نفر | |
آرد گندم | ۲ پیمانه |
کره | ۱۰۰ گرم |
روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی | ¼ پیمانه |
آب | ۴ پیمانه |
زعفران دم کرده | به میزان لازم |
گلاب | ½ پیمانه |
پودر هل | ۱ قاشق چایخوری |
پودر دارچین | ½ قاشق چایخوری |
زردچوبه | ۱ قاشق مرباخوری |
شیره انگور یا عسل یا نبات آسیاب شده | ¾ پیمانه |
دستور پخت مرحله به مرحله کاچی زعفرانی
قبل از شروع به پخت کاچی، ابتدا بایستی که شربت آن را آماده کنید و کنار بگذارید. برای اینکار:
1. آماده کردن شربت کاچی
برای تهیه شربت کاچی یک قابلمه را بردارید و شیره انگور، عسل یا نبات را درآن بریزید و روی حرارت متوسط حل کنید. البته میتوانید شکر را هم جایگزین هر یک از این شیرینکنندهها کنید.
2. دم کردن زعفران
در یک لیوان یا ظرف دلخواه، به مقدار دلخواه زعفران آسیاب شده بریزید. سپس یا با استفاده از یک تکه یخ یا با آب جوش، بگذاری تا دم بکشد و رنگ بگیرد.
3. اضافه کردن زعفران و گلاب به شربت
بعد آماده شدن شربت، ابتدا زعفران دم کرده و سپس گلاب را داخل آن بریزید و هم بزنید. بعد از به قوام رسیدن شربت، حرارت را خاموش کرده و اجازه دهید خنک شود.
حالا که شربت را آماده کردیم، نوبت میرسد به آماده کردن کاچی با زردچوبه!
1. تفت دادن آرد
ابتدا آرد گندم را دوبار الک کنید. سپس داخل یک تابه یا قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت متوسط هم بزنید تا خامی آن گرفته شده و بوی آرد در بیاید.
هر چه بیشتر مواد کاچی را بپزید، رنگ آن تیره و تیرهتر خواهد شد.
2. اضافه کردن روغن و کره به آرد
بعد از آنکه آرد کمی تغییر رنگ داد، روغن حیوانی و کره را به آن اضافه کنید و با یک قاشق چوبی مدام هم بزنید تا مواد گلوله گلوله نشوند.
اگر از طعم روغن حیوانی خوشتان نمیآید، میتوانید روغن جامد یا روغن کرمانشاهی را با آن جایگزین کنید.
3. اضافه کردن ادویهجات
در این مرحله، ابتدا زردچوبه و سپس پودر هل و دارچین را به آرد اضافه کنید. همه را هم بزنید تا خوب ترکیب شوند.
4. اضافه کردن آب به کاچی
آب را آرام آرام به مواد اضافه کرده و همزمان هم بزنید. این کار به شما کمک میکند تا از گلوله گلوله شدن مواد جلوگیری کنید و همچنین یک کاچی با بافت نرم و لطیف داشته باشید.
5. استراحت دادن کاچی روی حرارت
بعد از اضافه کردن آب در قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا روی حرارت متوسط شروع به قل زدن کند.
6. سرو کاچی
بعد از گذشت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، حرارت را خاموش کنید و کاچی را داخل ظرفهای دلخواه خود بریزید تا سرد شود. بعد از آنکه روی کاچی بسته و سفت شد، میتوانید آن را با خلال پسته، خلال بادام و یا هر چیز دیگری که دوست دارد، تزیین کنید.
نوش جان!
طرز تهیه کاچی به ۳ روش متفاوت
علاوه بر روش بالا که مرسومترین حالت برای پخت این دسر سنتی است، روشهای دیگری مختص به هر شهر وجود دارد که برخی از رایجترین آنها عبارتند از:
1. طرز تهیه کاچی به سبک ارومیهایها
روش پخت کاچی ارومیهای دقیقاً مطابق با روش بالاست، تنها تفاوت آن استفاده نکردن از شکر است. یعنی برای پخت کاچی ارومیه یا دوشاب قویماقی، به هیچ عنوان شکر استفاده نشده و تنها شیره انگور در آن به کار میرود.
2. طرز تهیه کاچی به سبک کرمانی
کاچی کرمانی که با نام کاچی ۷ مغز نیز آن را میشناسیم، پر از مغز آجیلهای مختلفی مانند پسته، گردو، بادام، فندق و… است. طرز تهیه کاچی کرمانی کاملاً شبیه دستور پخت بالا بوده و تنها کافیست تا مغزهای خرد شده دلخواهتان را هنگام پخت به آن اضافه نمایید.
3. طرز تهیه کاچی برای زائو
از قدیم رسم بوده که بعد از زایمان، برای فرد زائو کاچی درست میکردند. تنها تفاوت این دستور پخت با سایر دستور پختها، وجود ادویههای متنوع در آن است از جمله:
- تخم گشنیز
- زیره سیاه
- رازیانه
- نمک
همچنین در انتها میتوان مقداری پسته یا بادام اضافه کرد تا یک دسر لذیذ و مقوی آماده کرد.
نکات مهم برای پخت کاچی ساده
- برای غیلظتر شدن کاچی میتوانید روی در قابلمه یک دم کنی بپیچید.
- برای طعم و مزه بهتر میتوانید پودر زنجبیل نیز به کاچی اضافه نمایید.
- حواستان باشد تا آرد را زیاد تفت ندهید؛ چرا که مزه کاچی تلخ میشود.
- برای داشتن کاچی با بافت نرم و لطیف، میتوان از مقداری آرد برنج در ترکیبات استفاده کرد.
- میتوانید مقدار زعفران را بیشتر کنید و یک بخش را در شربت بریزید و مابقی را حین پخت به آن اضافه کنید.
خلاصه کلام…
اگر عاشق کاچی هستید و تا تاالان نمیدانستید چطور درست کنید، میتوانید از این دستور پخت برای تهیه این دسر خوشمزه و مقوی استفاده نمایید. اضافه کردن و نکردن ادویهجاتی مانند دارچین و پودر هل به این دسر کاملاً اختیاری بوده و حذف کردن آن مشکلی ندارد. تنها مزه کاچی را کمی تغییر میدهد که برای برطرف کردن آن هم میتوانید دارچین یا هل پودر شده را برای تزیین به کار ببرید.